Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

01. 08. 2024. 12:50 >> 12:55
Čitaj mi:

sve strane na Bliskom istoku

Blinken pozvao na prekid eskalacionih akcija

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas sve strane na Bliskom istoku da prekinu eskalacione akcije i postignu dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

On je to kazao novinarima tokom posjete Mongoliji, a nakon što je politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u napadu u Teheranu, za koji je Iran okrivio Izrael.

Blinken je rekao da je prekid vatre između Izraela i Hamasa jedini način da počne da se prekida ciklus nasilja i patnje.

Blinken je upozorio da je Bliski istok na putu ka više sukoba, više nasilja, više patnje, više nesigurnosti, kao i da je ključno da se prekine taj ciklus.

"To počinje prekidom vatre na kojem smo radili", rekao je Blinken novinarima.

"A da bi se stiglo dotle, to prvo zahtijeva od svih strana da razgovaraju, da prestanu sa preduzimanjem bilo kakvih eskalacionih akcija, zahtjeva od njih da pronađu razloge za postizanje sporazuma", rekao je Blinken.

On nije direktno komentarisao smrt lidera palestinskog islamističkog pokreta.

Blinken je odbio i da govori o uticaju koji bi Hanijejevo ubistvo moglo da ima na potencijalni prekid vatre u Pojasu Gaze, na čemu rade SAD s Egiptom i Katarom.

Udar u kojem je ubijen Hanije uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je Izrael saopštio da je ubio visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukura u uzvratnom udaru na libansku prijestonicu Bejrut.

Ubistva Hanijea i Šukura su se dogodila pošto su regionalne tenzije već podignute ratom u Pojasu Gaze, sukobom koji je uvukao militantne grupe koje podržava Iran u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније