Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ VOA ]

25. 07. 2024. 07:02 >> 07:05

Bajden u obraćanju naciji posle povlačenja

"Odlučio sam da predam štafetu novoj generaciji da ujedinimo našu naciju"

Predsjednik SAD Džo Bajden obratio se prvi put naciji, tri dana pošto je odlučio da se povuče iz trke za predsjednika Amerike.

„Odbrana demokratije je važnija od bilo koje funkcije. Crpim snagu i nalazim radost da radim za američki narod. Ovaj sveti zadatak usavršavanja naše unije nije o meni. Radi se o vama. Vašoj porodici. Vašoj budućnosti. Riječ je o nama, o ljudima", rekao je Bajden.

“Odlučio sam da je najbolji način da predam štafetu novoj generaciji. To je najbolji način da ujedinimo našu naciju”, obrazložio je svoju odluku da se povuče kao demokratski kandidat za predsjednika SAD.

„Ja poštujem ovu funkciju, ali više volim svoju zemlju. Bila mi je čast u životu da služim kao vaš predsjednik. Ali odbrana demokratije, koja je pod prijetnjom, mislim da je važnija od bilo koje funkcije“, rekao je Bajden.

Dodao je da će u narednih šest mjeseci biti fokusiran na obavljanje svog posla kao predsjednika.

"To znači da ću nastaviti da smanjujem troškove za vrijedne porodice i razvijam našu ekonomiju. Nastaviću da branim naše lične slobode i naša građanska prava, od prava glasa, do prava na izbor. Nastaviću da se borim za našu djecu protiv oružanog nasilja", naveo je predsjednik Amerike.

"Velika stvar u Americi je što ovdje kraljevi i diktatori ne vladaju. Ljudi to rade. Istorija je u vašim rukama. Moć je u vašim rukama. Ideja Amerike, leži u vašim rukama”, poručio je Bajden.

"Kamala Haris je iskusna, čvrsta, sposobna. Ona mi je bila nevjerovatan partner i lider naše zemlje", naveo je u obraćanju Bajden.

"Nastaviću da osuđujem mržnju i ekstremizam i jasno stavljam do znanja da u Americi nema mjesta za političko nasilje, ili za bilo kakvo nasilje, ikada. Nastaviću da štitim našu planetu od klimatske krize", naveo je predsjednik SAD u obraćanju naciji.

Bajden je izbornu godinu nazvao jednim od onih rijetkih trenutaka u istoriji kada "odluke koje sada donosimo određuju sudbinu naše nacije i svijeta u decenijama koje dolaze".

"Amerikanci će morati da biraju da li žele naprijed ili nazad, između nade i mržnje, između jedinstva i podjela. Moramo da odlučimo da li još vjerujemo u poštenje, pristojnost, poštovanje, slobodu, pravdu i demokratiju”, dodao je predsjednik Amerike.

"Imao sam privilegiju da služim ovoj naciji više od 50 godina. Dao sam svoje srce i svoju dušu, kao i mnogi drugi. I bio sam blagosloven milion puta zauzvrat ljubavlju i podrškom američkog naroda. Nadam se da znate koliko sam vam svima zahvalan", naveo je Bajden.

U obraćanju naciji predsjednik Amerike, nije pominjao Donalda Trampa.

Gomila osoblja ušla je u Bijelu kuću ranije kako bi zajedno gledali govor. Jedan zvaničnik je rekao da se okupljanja i gledanje obraćanja naciji presjednika održavaju širom Bijele kuće.

Ovo je bio četvrti put da je Bajden koristio Ovalnu sobu za obraćanje otkako je preuzeo dužnost 2021. Njegov posljednji govor u Ovalnoj sobi bio je 15. jula kada je pozvao Amerikance da smire političke strasti nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa.

Bajdenu su se u Ovalnoj sobi pri obraćanju naciji pridružili prva dama Džil Bajden i drugi članovi njegove porodice, uključujući njegovog sina Hantera Bajdena.

Prva dama Amerike, Džil Bajden nekoliko minuta nakon što je je njen suprug završio obraćanje javnosti, napisala na društvenoj mreži Iks da joj je srce puno zahvalnosti za one koji se nikada nisu pokolebali, koji su odbijali da sumnjaju, koji su uvek vjerovali.

"Hvala vam na povjerenju koje ste ukazali Džou - sada je vrijeme da to povjerenje ukažete Kamali. Volim vas, Džil", navela je Bajdenova supruga.

Američki predsjednik Džo Bajden odlučio je u nedjelju da okonča kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući, posle velikog pritiska demokrata, i da podrži potpredsjednicu Kamalu Haris za prvu afroameričku predsjedničku kandidatkinju jedne od vodećih stranka u američkoj istoriji.

Dok se predsjednik Bajden obraćao naciji, među onima koji su gledali bio je i njegov bivši protivnik. Tramp je gledao Bajdenovo desetominutno obraćanje iz svog aviona za kampanju dok je napuštao Sjevernu Karolinu poslije mitinga. Prema prvim fotografijama, Tramp je sa pažnjom slušao obraćanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније