Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

19. 07. 2024. 22:13 >> 22:17

ministarstvo vanjskih poslova države palestine

"Prekretnica za Palestinu, pravdu i međunarodno pravo"

Odluku najvišeg suda Ujedinjenih nacija da je prisustvo Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama nezakonito iz Ministarstva vanjskih poslova Države Palestine vide kao prekretnicu za Palestinu, pravdu i međunarodno pravo.

"Izraelska okupacija proglašena je nezakonitom od strane Svjetskog suda koji je odredio da se mora u potpunosti prekinuti i što je prije moguće. To znači da je Izrael u obavezi da bezuslovno okonča ovaj ilegalni kolonijalni poduhvat, a to znači odmah i potpuno. Sud je takođe utvrdio da nezakonita izraelska okupacija krši Povelju UN-a, ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, uključujući posebno zabranu rasne segregacije i aparthejda. Sud je dalje, nedvosmisleno, proglasio da su sva izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonita i da se moraju demontirati i da svi izraelski setleri moraju biti evakuisani. Sud je proglasio da izraelska nezakonita okupacija ne samo da narušava već i uništava pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje u svojoj zemlji, uključujući pravo na vlastitu državu", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Države Palestine.

Smatraju da je odluka donešena pravovremeno i da je bila prijeko potrebna upravo sada.

"Palestinski narod je decenijama trpio nepodnošljivu patnju i nepravdu. Kolonijalna, ekspanzionistička i genocidna politika Izraela u potpunosti je otkrivena pred očima svijetom. Palestinski narod se suočava sa svirepim genocidom i brani svoje pravo na postojanje i život. Ova odluka je dokaz njegove postojanosti i upornosti. Danas je riječ o hrabrom i plemenitom palestinskom narodu i njegovom apsolutnom pravu o kojem se ne može pregovarati na slobodu od kolonijalne kontrole i nasilja. Sud je rekao da se ovo pravo više ne smije uskraćivati ili odlagati.
Sud je jasno stavio do znanja da je palestinski narod jedini suveren na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerusalim, i da je međunarodna zajednica u obavezi ne samo da reafirmiše pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje već i da se pobrine da se ovo pravo bude ostvareno odmah", navodi se u saopštenju.

Navode da su sve države i UN sada u obavezi da ne priznaju legalnost izraelskog prisustva na okupiranoj palestinskoj teritoriji i da ne učine ništa da pomognu Izraelu u održavanju te ilegalne situacije.

"Sud im je naložio da okončaju ilegalnu okupaciju Izraela. To znači, sve države i UN moraju odmah preispitati svoje bilateralne odnose sa Izraelom kako bi osigurale da njihova politika ne pomaže u kontinuiranoj agresiji Izraela na palestinski narod, bilo direktno ili indirektno. Kontinuirana okupacija Izraela je agresija, ukorijenjena politikom aparthejda, političkim i kulturnim progonom, te ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, što je omogućilo uskraćivanje prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje više od 76 godina. To je omogućeno i produženo zbog nekažnjivosti koja je omogućila Izraelu da počini nezamislivo, genocid, koji se sada odvija pred očima svijeta u Gazi i širom okupirane palestinske teritorije", kazali su.

Poručuju da je međunarodni sud pravde ovom presudom ispunio svoje pravne i moralne obaveze.

"Sve države sada moraju ispuniti svoje jasne obaveze: Bez davanja pomoći, saradnje, saučesništva, novca, oružja ili trgovine, bez bilo koje akcije ili vrste podrške izraelskoj ilegalnoj okupaciji. Sve države članice UN-a su po zakonu obavezne da prekinu prisustvo Izraela na teritoriji Palestine. To zahtijeva međunarodno pravo, ni više ni manje", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Države Palestine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније