Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

18. 07. 2024. 14:51 >> 14:52
1

NOVI PETOGODIŠNJI MANDAT

Fon der Lajen ponovo izabrana za predsjednicu Evropske komisije

Ursula fon der Lajen je izglasana za predsjednicu Evropske komisije, ulazeći u novi petogodišnji mandat.

Za Ursulu fon der Lajen je glasalo 401, protiv je bilo 284, dok je uzdržano bilo 15 poslanika. Nije glasalo sedam poslanika. Glasalo je 707 poslanika.

Ovo je drugi petogodišnji mandat na čelu Evropske komisije njemačke političarke i ljekarke.

Ona je u svom govoru ranije tokom dana kao svoje ciljeve navela proširenje EU.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, Fon der Lajen je rekla da će EU podržati zemlje kandidate za članstvo tako što će raditi na investicijama i reformama i integrisati ih „gdje god može“ u evropske zakonodavne okvire.

„Pristupanje će uvijek biti proces zasnovan na zaslugama. I obezbijedićemo da sve zemlje budu spremne prije pridruživanja“, rekla je predsjednica EK.

Kompletiranje Unije takođe je u njenom suštinskom interesu, istakla je Fon der Lajen i dodala da će biti ključni prioritet njene Komisije.

Ona je dodala da su Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija napravili svoj slobodan izbor i da zato EU mora pokazati čvrstu posvećenost.

„Izabrali su slobodu umjesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umjesto zavisnosti. A neki od njih plaćaju visoku cijenu za ovaj izbor. Zato moramo napraviti svoj izbor i pokazati čvrstu posvećenost. Njihova budućnost će biti slobodna i prosperitetna i unutar naše Unije“, kazala je ona.

Fon der Lajen je istakla da je će proširenje ojačati glas EU u svijetu, smanjiti njenu zavisnost i osigurati da se demokratija prosperitet i stabilnost rašire širom Evrope.

„Naše susjedstvo je dom naše budućnosti. Pozivanje zemalja u našu Uniju je moralna, istorijska i politička odgovornost. To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu. Zato što će u današnjem svijetu veća Unija biti jača Unija“, rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je rekla da je potrebna ambiciozna reformska agenda kako bi se osiguralo funkcionisanje veće Unije i povećao demokratski legitimitet.

„Dok su reforme bile neophodne ranije, sa proširenjem one postaju neophodne. Moramo ovo iskoristiti kao katalizator za promjene u smislu naše sposobnosti da djelujemo, naše politike i našeg budžeta“, rekla je Fon der Lajen, dodajući da vjeruje da je potrebna izmjena Ugovora o EU i da će na tome raditi s Parlamentom.

U političkim smjernicama za naredni mandat EK, Ursula fon der Lajen je napisala da će vladavina prava i osnovne vrijednosti i dalje biti kamen temeljac politike proširenja EU i temelj reformisane i proširene Unije u budućnosti, kao i da će imenovati posebnog komesara za proširenje da upravlja tim radom.

Fon der Lajen je u svom govoru obećala da će biti snažan lider za Evropu u vrijeme kriza i polarizacije i da nikad neće dozvoliti da „demoagozi i ekstremisti uništavaju evropski način života“.

Obećala je da će ojačati ekonomiju, policijske i pogranične agencije EU, da će raditi na rješavanju problema migracija i i klimatskih promjena.

Osvrnula se i na nedavnu posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji, ubrzo nakon što je njegova zemlja preuzela predsjedavanje Uniji, ali ga nije direktno imenovala.

„Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja“, rekla je Fon der Lajen, naglasivši da će EU biti uz Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Predsjednica EK je rekla da EU mora više da ulaže u odbranu i da su potrebni jedinstveno tržište za odbranu i zajednički evropski projekti, navodeći kao primjer „sveobuhvatni vazdušni odbrambeni sistem“.

Po pitanju rata u Gazi, Fon der Lajen je rekla da je previše djece, žena i civila izgubilo živote kao rezultat izraelskog odgovora na brutalni teror Hamasa i da je potreban „trenutni i trajni prekid vatre“ i oslobađanje izraelskih talaca.

Govoreći o problemu migracija, Fon der Lajen je rekla da EU mora da razvija partnerstva širom južnog susjedstva i da posebnu pažnju treba da dobije mediteranski region, zbog čega će imenovati komesara za Mediteran i predložiti novu agendu za za taj region.

Fon der Lajen je u političkim smjernicama najavila da će imenovati i nove komesare za odbranu, jednakost, smještaj i ribarstvo i okeane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније