Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

14. 07. 2024. 08:56 >> 08:55
Čitaj mi:

NACIONALNI PRAZNIK

U Francuskoj obilježavaju Dan pada Bastilje

U Francuskoj će danas biti obilježen nacionalni praznik Dan pada Bastilje, ali ove godine sa vojnom paradom u umanjenom obimu zbog predstojećih Olimpijskih igara u Parizu (OI), prenijeli su tamošnji mediji.

Više od 4.000 vojnika će učestvovati na paradi koja neće biti kao obično u aveniji Jelijsejskih polja, od Trijumfalne kapije do trga Konkord, već u obližnjoj aveniji Foš, prenijela je francuska onlajn televizija BFMTV.

Avenija Jelisejskih polja i trg Konkord su trenutno već "zauzeti" i preuređuju se za takmičenja tokom OI.

Parada će stoga biti održana od Trijumfalne kapije do kraja avenije Foš, koja je jedna od 12 avenija koje okružuje istorijski spomenik.

Na paradi neće biti oklopnih vozila i biće 25 odsto manje vojnika, a na kraju avenije vojni defile će gledati francuski predsjednik Emanuel Makron sa oko 500 zvanica i uz prisustvo članova odlazeće vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je da je raspoređeno 130.000 policajac i žandarma širom Francuske, od kojih 11.000 u Parizu.

Danas će u Pariz da stigne i Olimpijska baklja, koja će takođe biti predstavljena tokom vojne parade i potom će krenuti ulicama glavnog grada Francuske.

Uveče će biti priređen vatromet na Marsovim poljima kod Ajfelove kule, ali bez publike, jer su ta polja takođe u pripremi za neka sportska takmičenja tokom OI koje počinje 26. jula.

Dan pada Bastilje obilježava se u svim francuskim ambasada u svijetu.

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar priredio je prijem u petak.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. godine predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije.

Poslije toga je 26. augusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrijednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније