Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RSE ]

12. 07. 2024. 17:47 >> 17:47

USVOJEN ZAKON

Finska blokira ulaz migrantima iz Rusije

Parlament Finske je usvojio zakon kojim se graničarima daje ovlašćenje da blokiraju prelazak tražilaca azila iz Rusije, nakon što je više od 1.300 ljudi stiglo u zemlju, prisiljavajući Helsinki da zatvori granicu.

Finska je optužila susjednu Rusiju da koristi migracije kao oružje, ohrabrujući brojne migrante iz zemalja poput Sirije i Somalije da pređu granicu. Kremlj to negira.

Helsinki vjeruje da Moskva promoviše prelaze u znak odmazde za ulazak Finske u NATO, koji podržava Ukrajinu protiv ruske invazije.

Desničarska vlada premijera Peteri Orpo rekla je da je zakon od vitalnog značaja za zaustavljanje budućih dolazaka, uprkos tome što je zakon u suprotnosti s njenim međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima.

Orpo je pozvao migrante koji namjeravaju da uđu u Evropu preko Rusije, da ne kreću na put.

"Nemojte ići sa krijumčarima. Pristup granicama koji orkestrira Rusija neće dovesti do pristupa Finskoj ili Evropi", rekao je Orpo na konferenciji za novinare.

Finska je zatvorila svoje kopnene granice s Rusijom krajem prošle godine.

Potez Finske je sličan onima koje su posljednjih nekoliko godina preduzele druge evropske zemlje, uključujući Poljsku i Litvaniju, kako bi migrantima otežali prelazak granice iz Rusije i njene saveznice Bjelorusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније