Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

11. 07. 2024. 22:15 >> 22:12

danas najavio

Alžirski predsjednik Tebun najavio da će se kandidovati za drugi mandat

Alžirski predsjednik Abdelmadžid Tebun je danas najavio da će se kandidovati za drugi mandat, pet godina od dolaska na vlast kao kandidata koga su vojska i establišment podržali tokom prodemokratskih protesta.

Tebun (78) je rekao u jednom TV-intervjuu da je njegova odluka odgovor na podršku političkih stranaka i omladine.

"Ako alžirski narod želi da glasa za mene, to je dobro, a ako ne, to će značiti da sam ispunio svoju misiju i ko god me naslijedi biće dobrodošao", rekao je Tebun hvaleći svoj učinak i bezbjednost i stabilnost svoje sjevernoafričke zemlje.

Tebun je do sada odbijao da kaže da li će se ponovo kandidovati na izborima 7. septembra koji su za tada zakazani prije gotovo četiri mjeseca.

Iako je odbijao da to potvrdi, namjere su mu bile "javna tajna" i njegova kandidatura rezultat je razgovora s političkom elitom, rekao je politikolog Rašid Grim.

Pored Tebuna, još 34 političara su objavila namjeru da se kandiduju na izborima.

Međutim za sada samo su tri prikupila dovoljan broj potpisa podrške: Jusef Aušiš iz Frotna socijalističkih snaga, najveće alžirske opozicione stranke, Abdel Hasan Šerif iz islamističkog Pokreta za društvo i mir, i Sdia Nagzi, iz Opšte konfederacije alžirskih kompanija.

Kandiati imaju rok do 18. jula da prikupe potpise.

Tebunov izbor na drugi mandat bi učvrstio snagu alžirske političke i vojne elite i dalje udaljio Alžir od aspiracija pokreta Hirak koji se borio protiv manipulacije vlasti prirodnim bogatstvima Alžira, korupcije i rasipanja novca. Taj pokret je uličnim protestima uspio da izdejstvuje ostavku osamdesetogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Buteflike s posledicama moždanog udara da podnese ostavku što je on učinio tek kada su počeli da ga napuštaju saradnici, u aprilu 2019. godine, posle dvije decenije na vlasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније