Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

27. 06. 2024. 09:17 >> 09:26
Čitaj mi:

"pokušaj državnog udara"

Bolivija: Bivši komandant uhapšen poslije pokušaja puča

Komandant vojske Bolivije Huan Hoze Zunjiga smijenjen je i uhapšen pošto je prethodno nagomilao vojsku i oklopna vozila ispred Predsjedničke palate u glavnom gradu La Pazu.

Po riječima predsjednika Bolivije Luisa Arsea, Zunjiga je to uradio jer je htio, kako je govorio, da restrukturira demokratiju, a zapravo je pokušao državni udar.

General Zunjiga uhapšen je dok se obraćao novinarima ispred jedne kasarne u La Pazu i odveden u policijskom vozilu.

"Vi ste uhapšeni generale", rekao mu je ministar unutrašnjih poslova Džoni Aguilera, a prenijela javna televizija. On je odveden u policijsku stanicu Specijalnih snaga za borbu protiv kriminala. Tužilaštvo nije saopštilo za šta se optužuje.

Prethodno su se general i njegovi ljudi povukli za trga Muriljo u La Pazu, koji su zauzeli tokom dana i postavili oklopna vozila oko Predsjedničke palate.

Oni su izazvali konfuziju u glavnom gradu prolazeći u vojnoj formaciji ulicama do palate, kojoj su ograničili pristup.

Tada je predsjednik Arse preko društvene mreže X osudio "neregularno kretanje nekih jedinica bolivijske vojske" i rekao da "demokratija treba da se poštuje".

Frans pres je javio da je jedno oklopno vozilo pokušalo da probije metalnu kapiju Palate Kemado, koja je sjedište predsjednika i general Zunjiga je kratko bio u palati.

U video poruci naciji, okružen svojim ministrima, predsjednik Arse je tada uputio poziv na mobilizaciju.

"Potreban nam je bolivijski narod da se organizuje i mobiliše protiv državnog udara i za odbranu demokratije", rekao je on.

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales (2006-2019) takođe je preko mreže X rekao da se sprema državni udar, da su vojnici i tenkovi raspoređeni na trgu Muriljo i pozvao narod da "brani demokratiju".

Predsjednik Luis Arse je na kraju smijenio pobunjenog generala i objavio da je postavo nove šefove vojske, ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva.

Novi načelnik vojske Hose Vilson Sančez naredio je svim mobilisanim trupama da se vrate u kasarne.

"Niko ne želi slike koje vidimo na ulicama", rekao je on. Arse je rekao da su oni koji su ustali protiv njega "isprljali uniformu" i obećao da će demokratija biti poštovana.

Policija sa teškom opremom postavila je ogradu oko Predsjedničke palate i trga ispred nje.

Na snimku sa ulica vidjela su se oklopna vozila kako se udaljavaju, a prate ih vojnici i novinari.

Od utorka su kružile glasine da bi general Zunjiga, na položaju šefa vojske od novembra 2022. godine mogao biti smijenjen zbog prekoračenja svojih ovlašćenja.

Sa svih strana juče su stizale osude djelovanja generala Zunjige. Vođe Čilea, Ekvadora, Perua, Meksika, Kolumbije i Brazila pozvale su na poštovanje demokratije.

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro osudio je pokušaj državnog udara u Boliviji koji je po njemu organizovala "ekstremna desnica sa vojnim izdajnikom".

Generalni sekretar Organizacije američkih država, Luis Almagro rekao je da nikakav oblik kršenja ustavnog poretka neće biti tolerisan.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da pažljivo prate situaciju i pozvale na mir.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније