Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ M.V. ]

23. 06. 2024. 16:36 >> 16:36
Čitaj mi:

dogovor

EU i Kina kreću u razgovore o carinama za električna vozila

Kina i EU složile su se da počnu razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na evropsko tržište, saopštili su visoki zvaničnici dvije države.

Njemački ministar ekonomije, Robert Habeck, kazao je da ga je evropski komesar Valdis Dombrovskis obavijestio da će biti konkretnih pregovora o carinama s Kinom, prenosi SEEbiz.

Potvrda je stigla nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo da su se njegov čelnik Wang Wentao i Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, složili da počnu konsultacije oko antisubvencijske istrage EU-a o kineskim električnim vozilima.

"Ovo je novo i iznenađujuće, jer u posljednjih nekoliko sedmica nije bilo moguće ući u konkretan raspored pregovora", rekao je Habeck u Šangaju.

On je dodao da je to prvi korak i da će biti potrebni još mnogi.

“Daleko smo od kraja, ali barem je to prvi korak koji prije nije bio moguć”, neveo je Habeck.

Ministar je ranije rekao da su vrata EU otvorena za razgovore o carinama EU-a na kineski izvoz.

"Ono što sam danas sugerirao svojim kineskim partnerima jest da su vrata otvorena za razgovore i nadam se da se ta poruka čula", rekao je Habeck u svojoj prvoj izjavi u Šangaju, nakon sastanaka s kineskim zvaničnicima u Pekingu.

Habeckova posjeta je prva posjeta visokog evropskog zvaničnika otkako je Brisel predložio velike carine na uvoz kineskih EV u borbi protiv onoga što EU smatra pretjeranim subvencijama.

Habeck je rekao da ima vremena za dijalog između EU-a i Kine o pitanjima carina prije nego carine stupe na punu snagu u novembru i da vjeruje u otvorena tržišta, ali da tržišta zahtijevaju jednake uslove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније