Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike [ M.V. ]

22. 06. 2024. 16:15 >> 16:16
Čitaj mi:

SAD

Robert Kenedi nije ispunio kriterijume za učešće u debati sa Bajdenom i Trampom

Nezavisni kandidat za američkog predsjednika Robert Kenedi mlađi nije ispunio preduslove za učešće na debati koja će biti održana 27. juna.

Njeni učesnici će biti aktuelni predsjednik Džo Bajden i vjerovatni republikanski kandidat Donald Tramp - čiju će debatu prenositi američka mreža Si-En-En.

Kvalifikacioni uslovi za učešće u devedesetominutnoj debati su da je kandidat ostvario podršku od najmanje 15 odsto u četiri relevantna i zvanična istraživanja javnog mnjenja.

Međutim, potrebni učinak ostvario je u tri ankete. 

Osim toga, bilo je potrebno da se Kenedi, koji važi za aktivistu za zaštitu životne sredine i protivnika vakcinacije protiv kovida 19, nađe na glasačkom listiću u dovoljnom broju država - što bi teoretski značilo da bi bio u mogućnosti da osvoji 270 glasova elektorskog koledža.

Za sada se kvalifikovao da mu se ime nađe na glasačkim listićima u šest država koje nose ukupno 89 glasova elektorskog koledža.

Istraživanja i ankete su pokazale da bi Kenedi, u konkurenciji Bajdena i Trampa ali i drugih kandidata, preuzeo dio podrške njihovih glasača, u zavisnosti od države do države.

Prva predsjednička debata, uoči izbora koji se održavaju svake četvrte godine, privlači najviše publike. U 2020. pratilo je više od 73 miliona gledalaca. Kenedi mlađi smatrao je da bi se učešćem predstavio većem broju glasača i ponudio razlilčita gledišta u odnosu na Bajdena i Trampa.

„Predsjednici Bajden i Tramp ne žele sa mnom da podijele scenu i Si-En-En je na to nezakonito pristao. Moje isključenje je nedemokratsko, neameričko i kukavički. Amerikanci žele nezavisnog lidera koji će razbiti partijski duopol. Žele predsjednika koji će ukinuti podjele, obnoviti srednju klasu, raspustiti ratnu mašinu i okončati epidemiju hroničnih bolesti", poručio je Kenedi mlađi.

Nijedan predstavnik neke treće strane ili nezavisni predsjednički kandidat nije učestvovao u debati od 1992. godine.

Tada je teksaški milijarder Ros Perot, koji je samostalno finansirao kampanju, obezbijedio dovoljno podrške da se pridruži predsjedniku Džordžu Bušu starijem i tadašnjem guverneru države Arkanzas Bilu Klintonu u tri debate uoči izbora na kojima je pobijedio Klinton.

Bajden i Tramp usaglasili su se da druga debata, koju će prenositi televizija Ej-Bi-Si bude održana 10. septembra - nešto manje od dva mjeseca pre izbora koji se održavaju 5. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније