Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

15. 06. 2024. 15:00 >> 15:00
Čitaj mi:

rođendan britanskog suverena

Oboljela princeza Kejt na vojnoj paradi

Šest mjeseci od kada je posljednji put viđena u javnosti, britanska princeza Kejt (42) koja se liječi od raka, danas je u Londonu bila na tradicionalnoj vojnoj paradi povodom rođendana britanskog suverena.

Obučena u dugi bijeli mantil sa šeširom princeza od Velsa (42) bila je nasmijana i građane koji su došli u velikom broju na ceremoniju, pozdravljala je iz kočije sa svoje troje djece Džordžom, Šarlot i Luijem, duž puta od Bakingemske palate do mjesta gdje je parada.

Očekuje se da će se poslije svečanosti pridružiti kraljevskoj porodici na balkonu Bakingemske palate u tradicionalnom pozdravu.

Princeza je u poruci objavljenoj juče preko društvenih mreža najavila da će prisustvovati svečanosti i da njeno liječenje od raka "dobro napreduje".

Vijesti o njenom zdravlju i učestvovanju na paradi primljene su s radošću i olakšanjem među Britancima okupljenim jutros kod Bakingemske palate uoči vojne parade kojom se zvanično unaprijed slavi 76. rođendan kralja Čarlsa Trećeg koji je tek 14. novembra.

Čarls koji je takođe bolestan od raka i na liječenju je, prisustovao je ceremoniji u svoju čast.

On je dugom avenijom koja ide od Bakingemske palate do mjesta parade provezen kočijom zajedno sa kraljicom Kamilom, i otpozdravljao je vojnicima.

Prošle godine kralj Čarls je predvodio procesiju na konju, kao i njegov sin princ Vilijam i njegovi sestra i brat princeza Ana i princ Edvard, koji su se svo troje i danas držali te tradicije.

Kralj se dijelu svojih javnih obaveza vratio krajem aprila, pošto su ljekari rekli da su zadovoljni napretkom njegovog liječenja.

U svojoj sinoćnoj poruci je Kejt, supruga britanskog prijestolonasljednika princa Vilijama, dala vijesti o svom zdravlju prvi put od marta, kada je objavila da je bolesna.

"Dobro napredujem, ali kao što svako ko prolazi kroz hemoterapiju zna, ima dobrih i loših dana", rekla je Kejt u saopštenju objavljenom juče, dodajući da je pred njom "još nekoliko mjeseci" liječenja.

Rekla je da se raduje da prisustvuje kraljevoj rođendanskoj paradi ovog vikenda sa svojom porodicom i da se nada da će ovog ljeta moći da obavi nekoliko javnih dužnosti, mada zna da opasnost još nije prošla.

Kraljeva rođendanska parada, nazvana "Pronošenje zastava" (Trooping the Colour) je godišnja vojna parada regimenti britanske vojske kojom se uvijek istog dana u junu obilježava zvanični rođendan suverena.

Kralj je početkom juna bio u Francuskoj s kraljicom Kamilom radi proslave 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, a krajem juna treba da dočekaju cara Japana Naruhita i njegovu suprugu caricu Masako koji dolaze u zvaničnu posjetu.

Vojna parada se danas održava uz jako policijsko obezbjeđenje zato što je antimonarhistički pokret Republika najavio demonstracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније