Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RSE ]

14. 06. 2024. 10:34 >> 10:34
Čitaj mi:

u bakuu

Jermenija negira da je napala azerbejdžanske trupe

Jermenska vojska je 14. juna demantovala tvrdnje Azerbejdžana da su jermenske snage otvorile vatru na azerbejdžanske trupe u enklavi Nahičevan u Bakuu.

Dan ranije, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je armenske trupe da gađaju azerbejdžanske položaje u selu Havush u regiji Šarur, selu Nurgut u regiji Ordubad i selu Gunej Gišlag u regiji Šahbuz.

Baku je rekao da je odgovorio. Jermenija i Azerbejdžan imaju sporazum o prekidu vatre na granici i pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Istovremeno, u Jerevanu su proteklih dana protesti i sukobi policije i demonstranata, na kojim je policija koristila suzavac i šok bombe i na kojim ima i povrijeđenih.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan stao je u odbranu policijskih akcija protiv demonstranata, najavivši u parlametu će se Jermenija u potpunosti povući iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) koju vodi Rusija.

ODKB je savez šest bivših sovjetskih država - Rusije, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana.

Jermenija je 8. maja objavila da je prestala da daje finansijske doprinose ODKB-u.

Ranije je suspendovala svoje učešće u zajedničkim vojnim vježbama, sastancima na visokom nivou i drugim aktivnostima.

Tenzije između Jermenije i Rusije su nastale nakon što su jermenske vlasti optužile ruske mirovne snage da nijesu zaustavile munjevitu ofanzivu Azerbejdžana u septembru 2023. godine. Ta akcija je Bakuu dala potpunu kontrolu nad Nagorno-Karabahom, koji su decenijama kontrolisali tamošnji Jermeni uz podršku Jerevana.

Moskva je odbacila optužbe, tvrdeći da njene trupe nijesu imale mandat da intervenišu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније