Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike/M.L.B.

12. 06. 2024. 16:35 >> 16:44
Čitaj mi:

Blinken:

Neke promjene koje je Hamas predložio nisu "primjenjive"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će se rat u Gazi nastaviti nakon što je Hamas predložio "brojne promjene" plana o primirju, koji su podržale SAD. Blinken je rekao da su neke promjene mogu primjeniti, a neke ne.

Blinken nije naveo o kojim promjenama je riječ. U obraćanju novinarima u Kataru, gdje se sastao sa šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, rekao je da će Amerika i drugi posrednici nastaviti da rade na "postizanju dogovora".

Blinken u regionu Bliskog istoka pokušava da uz globalnu podršku izvrši pritisak na Izrael i Hamas da prihvate predloženo primirje. Ekstremistička grupa je u utorak proslijedila svoj prvi zvanični odgovor sa "amandmanima" na plan.

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara mjesecima pokušavaju da posreduju u postizanju sporazuma o primirju i oslobađanja talaca, njih više od 100 za koje se vjeruje da su i dalje zarobljeni u Gazi.

"U narednim danima, nastavićemo da vršimo hitan pritisak sa našim partnerima, Katarom i Egiptom, da pokušamo da sklopimo ovaj dogovor. Odlučni smo da pokušamo da prevaziđemo razlike za koje vjerujem da se mogu prevazići. Međutim, to ne znači da i hoće biti prevaziđene zato što to na kraju zavisi od toga da ljudi kažu DA", naglasio je Blinken.

Prema Hamasu i manjoj militantnoj grupi Islamski džihad, oni su spremni da se "ponesu pozitivno kako bi postigli sporazum", dajući prioritet "potpunom zaustavljanju" rata.

"Odgovor Hamasa je potvrdio stav grupe da svaki sporazum mora okončati cionističku agresiju na naš narod, odvesti izraelske snage napolje, rekonstruisati Gazu i postići ozbiljan sporazum o razmijeni zatvorenika", rekao je zvaničnik Hamasa.

Međutim, izraelski zvaničnik rekao je u utorak, pod uslovom da ostane anoniman, da je Hamas "promijenio sve glavne i suštinske parametre" i "odbacio predlog za oslobađanje talaca".

Američki predsjednik Džo Bajden objavio je detalje predloga o prekidu vatre, dok su on i drugi američki zvaničnici više puta naglašavali da je to izraelski predlog. Blinken je u utorak rekao da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo potvrdio svoju posvećenost sporazumu.

Ostaju potencijalne tačke spora, uključujući Hamasov zahtijev da Izrael povuče svoje snage iz Gaze, kao i izraelsku privrženost svom cilju da porazi Hamas i da obezbijedi da militantna grupa ne može da pokrene bilo kakve buduće napade na Izrael.

U svojoj početnoj fazi, predlog o prekidu vatre u tri faze poziva na obustavu borbi, oslobađanje nekih talaca iz Gaze, oslobađanje nekih palestinskih zatvorenika koje drži Izrael, povećanje humanitarne pomoći Palestincima, povlačenje izraelskih trupe iz naseljenih oblasti Gaze, i povratak palestinskih civila u njihove domove i naselja.

Porodice i pristalice izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi drže zastave i transparente koji pozivaju na njihov povratak, tokom protesta prije sastanaka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Tel Avivu, Izrael, 11. juna 2024.

Druga faza predviđa trajni prekid neprijateljstava u zamenu za oslobađanje svih ostalih talaca u Gazi i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Završna faza uključuje višegodišnji plan rekonstrukcije Pojasa Gaze, čiji je veći dio razoren u osam mjeseci izraelskog bombardovanja. Njime bi se takođe obezbijedio povratak posmrtnih ostataka svih preminulih talaca koji su još u Gazi.

Blinken je u utorak najavio novi kontingent humanitarne pomoći od 404 miliona dolara za palestinske civile kojima je pomoć preko potrebna posle osam meseci rata.

Pomoć je usmerena na hranu, ispravnu vodu za piće, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, sklonište i psihosocijalnu podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније