Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

11. 06. 2024. 07:09 >> 07:07

un

Vijeće bezbjednosti podržalo predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Vijeće bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) podržalo je predlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i pozvalo palestinske militante da prihvate sporazum koji ima za cilj okončanje osmomjesečnog rata.

Hamas je pozdravio usvajanje rezolucije koju su pripremile SAD i poručio da je spreman da sarađuje sa posrednicima u primjeni principa plana.

Rusija je bila uzdržana od glasanja u UN-u, dok je preostalih 14 članica Vijeća bezbjednosti glasalo za rezoluciju koja podržava trofazni plan prekida vatre koji je Bajden saopštio 31. maja, a koji je opisao kao izraelsku inicijativu.

"Danas smo glasali za mir", rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Thomas-Greenfield Vijeću nakon glasanja, prenosi Slobodan Evropa.

U rezoluciji se pozdravlja novi prijedlog o prekidu vatre, navodi se da ga je Izrael prihvatio, poziva se Hamas da pristane.

Alžir, jedini arapski član Vijeća, podržao je rezoluciju jer "vjeruju da ona može predstavljati korak naprijed prema trenutnom i trajnom prekidu vatre", rekao je ambasador Alžira u UN-u Amar Bendjama.

"To nudi tračak nade Palestincima," rekao je. "Vrijeme je da se zaustavi ubijanje."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније