Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

06. 06. 2024. 08:23 >> 08:23
Čitaj mi:

ove sedmice

ECB će srezati kamate prvi put od 2019.

Evropska centralna banka (ECB) će ove sedmice prvi put od septembra 2019. smanjiti troškove zaduživanja za europodručje.

To će označiti službeni kraj ciklusa rekordnog brzog pješačenja koji je započeo nakon pandemije Covid-19 kako je inflacija skočila. No, čini se da je pažnja ulagača već prešla na ono što će se dogoditi nakon ovog smanjenja u junu od frankfurtske institucije.

“Sudeći prema komentarima zvaničnika, ne dovodi se u pitanje mudrost snižavanja stopa 6. juna”, rekao je posmatrač ECB-a iz Deutsche Banke, Mark Wall.

Inflacija u europodručju za maj bila je nešto viša od očekivane s ukupnom inflacijom od 2,6 odst. Dogovoreni rast plata — brojka koju ECB pažljivo prati — ponovo se ubrzao u prvom tromjesečju na 4,7 odsto nakon što je dosegao 4,5 odsto u četvrtom tromjesečju prošle godine, prenosi SEEbiz.

“Mnogi od ovih podataka su iskrivljeni zbog jednokratnih učinaka”, rekao je glavni ekonomist Berenberga, Holger Schmieding.

On je kazao da je blaga zima podstakla prvo tromjesečje izgradnju na otvorenom, a time i realni BDP, dok su jednokratne isplate povećale plate više nego inače u nekim zemljama poput Njemačke početkom ove godine.

Međutim, iako se ne može isključiti novo smanjenje stope u julu, s obzirom na nedavne komentare kreatora politike ECB-a, to se ne čini vrlo vjerovatnim.

"Vidimo da se neki elementi inflacije pokazuju postojanim - posebno domaća inflacija, a posebno usluge", rekla je članica uprave Evropske centralne banke, Isabel Schnabel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније