Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

29. 05. 2024. 12:25 >> 12:25
Čitaj mi:

obustavljena američka pomoć

Nevrijeme na moru oštetilo ploveće pristanište u Gazi

Nastojanja SAD sa isporuči pomoć Pojasu Gaze zaustavljena su pošto je privremeno ploveće pristanište, koje je izgradila američka vojska, oštetilo uzburkano more, saopštio je Pentagon, prenose danas agencije.

Pristanište koje je koštalo 320 miliona dolara izgrađeno je u namjeri da obezbijedi dodatnu rutu za isporuku pomoći morskim putem kako bi stigla do izgladnjelih Palestinaca i ublažila humanitarnu katastrofu.

Preko tog pristaništa je počela da se dostavlja pomoć prije dvije nedjelje.

Sada su ta nastojanja zaustavljena za najmanje nedjelju dana.

Sabrina Sing, zamjenik sekretara za štampu ministarstva odbrane SAD je rekla novinarima da je uzburkano more i "sjevernoafrički vremenski sistem" izazvao odvajanje dijela pristaništa u utorak ujutru.

Mobilno pristanište će biti izvučeno na kopno i prebačeno u izraelski grad Ašdod gdje će ga Centralna komanda SAD (CENTCOM) popraviti.

Sing je rekla da će poslije obnove i popravke pristanište ponovo biti ukotvljeno na obali Gaze i da će se tada obnoviti isporuka humanitarne pomoći ljudima kojima je najpotrebnija.

Bijela kuća tvrdi da je pristanište još uvijek dobra dodatna ruta za isporuku pomoći.

Portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost SAD Džon Kirbi rekao je novinarima da nije bilo namjere da to bude zamjena za ono što se može uraditi na kopnu kamionima i otvaranjem prelaza.

"Rekli smo da će biti teško, i bilo je teško. Vrijeme igra ulogu. Majka priroda ima udjela ovde i u istočnom Mediteranu, čak i ljeti može biti 'prilično grubo' mjesto i to se upravo sada dešava", rekao je Kirbi i dodao da je do sada samo preko te luke isporučeno hiljade metričkih tona pomoći i da je to impresivno.

Luka je otvorena prije dvije nedjelje, a oštećenje će po svoj prilici iskoristiti kritičari predsjednika SAD Džozefa Bajdena da to označe kao bacanje para poreznika, komentariše dopisnik Gardijana. Bajden je u martu najavio izgradnju pristaništa kako bi se ublažila izraelska ograničenja na isporuku pomoći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније