Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj.

28. 05. 2024. 21:12 >> 21:12

Izraelska vojska bez saznanja

Desetine žrtava u novom udaru na evakuacionu zonu kod Rafe

U izraelskom napadu na šatorski kamp, u području evakuacije zapadno od grada Rafe, ubijena je najmanje 21 osoba, saopštile su zdravstvene vlasti u Gazi - izvijestila je agencija Rojters.

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je da bi potpuni ulazak izraelskih trupa u grad Rafu mogao uticati na prestanak rada tamošnje bolnice – što bi uticalo na značajno povećanje broja preminulih.

“U slučaju potpunog ulaska izraelskih trupa izgubićemo bolnicu u Rafi. Plan pripremljen u tom slučaju neće spriječiti značajno povećanje smrtnih slučajeva”, izjavio je Ričard Piperkorn – zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Poginulo je najmanje 12 žena, objavili su medicinski zvaničnici Gaze, koja je pod upravom militantnih ekstremista Hamasa.

Isti izvor precizirao je da su četiri tenkovske granate pogodile šatore u Al-Mavasiju, priobalnom području u koje su se - po izraelskim uputstvima palestinski civili prebacili radi bezbjednosti.

Porparol izraelske vojske prenio je da za sada ta strana nema saznanja o tom incidentu.

Novi udar dogodio se dva dana pošto je u nedeljnom napadu izraelske vojske u šatorskom izbjegličkom kampu poginulo najmanje 45 Palestinaca – od kojih su više od polovine djece, žena i starijih osoba.

U međuvremenu, izraelski tenkovi stigli su u centar Rafe, prenijeli su očevici, tri nedjelje od početka kopnene ofanzive u gradu na jugu Gaze – potezu koji je izazvao globalne osude usljed konstantnog stradanja civila.

Agencija Rojters izvijestila je da su izraelski tenkovi i oklopna vozila primijećena su u blizini džamije Al-Avda. Izraelski zvaničnici objavili su da vojska djeluje u području Rafe – ne komentarišući izvještaje o napredovanju ka centru grada.

Napad izraelskih snaga počinjen u nedjelju izazvao je oštre kritike svjetskih lidera i pozvale na primenu odluke Međunarodnog suda pravde o obustavljanju napada na Rafu.

Takođe, Španija, Irska i Norveška su u cilju obuzdavanja nasilja, najavile da će priznati palestinsku državu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније