Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ beta.rs ]

26. 05. 2024. 15:43 >> 16:45
Čitaj mi:

MAKRON U BERLINU

Prva posjeta francuskog predsjednika Njemačkoj poslije dvije decenije

Predsjednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u trodnevnu posjetu Njemačkoj. To je prva zvanična posjeta francuskog šefa države poslije 24 godine. U državnoj posjeti posljednji put je bio Žak Širak 2000. godine.


Kako piše AP, ova posjeta trebalo bi da naglasi snažne veze između tradicionalno vodećih sila Evropske unije.

Posjeta je prvobitno trebalo da se održi prošlog jula, ali je odložena u posljednjem trenutku zbog nereda u Francuskoj, nakon što je policija ubila jednog 17-godišnjaka.

Makrona i njegovu suprugu Brižit ugostiće njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer.

Kako piše Dojče vele, kod državne posjete u prvom planu nije politika, nego susret sa zemljom i ljudima, domaćin nije kancelar, nego predsjednik.

Francuski predsjednički par posjetiće Berlin, Drezden i Minster, gdje će Makron primiti Međunarodnu vestfalsku nagradu za mir.

Posle državne posjete, kasnije u ponedeljak, francuski predsjednik sastaće se i sa kancelarom Olafom Šolcom, uz ministre obije zemlje, u vladinoj rezidenciji za goste, izvan Berlina, najavljuje AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније