Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RSE [ M.V. ]

22. 04. 2024. 19:20 >> 21:54
Čitaj mi:

ZAHTJEV UVAŽEN

Na pomolu povlačenje američkih trupa iz Nigera

Sjedinjene Američke Države pristale su na zahtjev vlade Nigera da se američke trupe povuku iz zemlje što bi, smatraju stručnjaci, moglo poremetiti američku protivterorističku i sigurnosnu politiku u burnoj afričkoj regiji Sahela.

Odluka dolazi mjesec dana nakon što je vladajuća vojna hunta te zapadnoafričke zemlje opozvala sigurnosni pakt s Vašingtonom koji je američkim snagama omogućio da pomognu u borbi protiv terorizma.

Odluka o okončanju vojnog sporazuma je kulminacija prošlogodišnjeg vojnog udara koji je zbacio demokratski izabranu vladu u zemlji koja paralelno produbljuje svoje veze s Rusijom, pišu svjetski mediji.

Sjedinjene Države će započeti planove za povlačenje trupa iz Nigera, rekli su američki zvaničnici u subotu, 20. aprila, što je, kako stručnjaci kažu, udarac za Vašington i njegove saveznike u regiji u smislu organizovanja sigurnosnih operacija u Sahelu, ističe AP.

Premijer Nigera, kojeg je imenovala vladajuća vojna hunta, Ali Lamine Zeine, i zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Kempbel, složili su se 19. aprila da dvije zemlje počnu planirati povlačenje američkih trupa, saopštio je dan poslije američki Stejt Department u izjavi za AP.

Američki zvaničnik rekao je da nema vremenskog okvira za povlačenje osim razgovora o sljedećim koracima koji bi trebali započeti u narednim danima. Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, naglasio je da će u u Niger uskoro biti poslana američka delegacija koja će koordinirati detalje procesa povlačenja.

Bilo je pokušaja u ime SAD da se revidira vojni sporazum s Nigerom koji bi im omogućio da ostanu, rekli su američki zvaničnici. Ali su ti napori propali, što sporazum pokazuje.

Niger igra centralnu ulogu u operacijama američke vojske u afričkoj regiji Sahel, području na rubu pustinje Sahare, ukazuje AP, dodajući da je Vašington zabrinut zbog širenja nasilja, gdje su se lokalne grupe zaklele na vjernost Al-Kaidi i grupama 'Islamske države'.

Međutim, odnosi između Nigera i zapadnih zemalja su narušeni otkako su pobunjeni vojnici svrgnuli demokratski izabranog predsjednika zemlje u julu, nakon čega je nigerska hunta rekla francuskim snagama da odu i umjesto toga se okrenula Rusiji.

SAD će povući više od 1.000 vojnika i vojnog osoblja iz Nigera u potezu koji predstavlja stratešku pobjedu Rusije, ocijenio je Gaardijan.

Od puča u julu prošle godine kada je demokratski izabrani predsjednik Mohamed Bazoum svrgnut, novi čelnici Nigera, napisao je list, nastavljaju tješnje veze s Rusijom, poput susjednog Malija i Burkine Faso, gdje su ruske vojne snage uveliko uspostavile prisustvo.

Samo nekoliko dana nakon dolaska ruske vojne opreme i savjetnika u zemlju, hiljade demonstranata okupilo se prošle sedmice u prestonici Nigerije, Niameju, tražeći povlačenje američkih snaga.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније