Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Mina ]

19. 04. 2024. 21:57 >> 21:59
Čitaj mi:

grupa G7

Pozvali Izrael na poštovanje međunarodnog prava

Države članice grupe G7 pozvale su danas Izrael na poštovanje međunarodnog prava i tretiranje Palestinaca na human i dostojanstven način.

Kako prenosi Anadolija, ministri vanjskih poslova država G7 naveli su, u zajedničkom saopštenju, da je potrebno temeljno i transparentno istražiti vjerodostojne optužbe o zločinima i osigurati odgovornost za bilo kakve zloupotrebe ili kršenja prava.

"Izrael mora djelovati u skladu s obavezama prema međunarodnom pravu i tretirati ljude na human i dostojanstven način”, kaže se u saopštenju.

Oni su ponovili protivljenje planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, za koju su kazali da bi imala katastrofalne posljedice po civilno stanovništvo.

U saopštenju ministara vanjskih poslova grupe G7, poziva se na zaštitu civila u Gazi i rješavanje njihovih humanitarnih potreba.

"Duboko smo zabrinuti zbog internog raseljavanja unutar Gaze i rizika od prisilnog raseljavanja iz Gaze", dodaje se u saopštenju.

G7 je međuvladin politički i ekonomski forum koji se sastoji od Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i Evropske unije (EU) kao neslužbene članice.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kom je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih palestinaca u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze porastao je na 34.012.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније