Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

18. 04. 2024. 17:39 >> 17:39

NAKON NAPADA NA IZRAEL

Nove sankcije SAD i Velike Britanije Iranu

SAD i Velika Britanija su danas uvele novu rundu sankcija Iranu koji je u nedelju napao Izrael što je izazvalo strahovanje u svijetu od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku.

Kancelarija britanskog Trezora za kontrolu strane imovine (OFAC) je saopštila da je sankcionisala 16 osoba i dvije organizacije u Iranu koje proizvode motore koje koriste dronovi korišćeni u napadu na Izrael.

OFAC je sankcionisao i pet kompanija povezanih s iranskim proizvođačem automobila "Bahman", optuženim da je snabdio iransku vojsku materijalom za pravljenje oružja.

Velika Britanija sankcijama cilja i na nekoliko iranskih vojnih organizacija i ličnosti povezanih s proizvodnjom dronova i raketnom industrijom.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u saopštenju naveo da je naredio Ministarstvu finansija da "nastavi uvođenje sankcija koje dodatno pogađaju iransku vojnu industriju".

Pored toga, Ministarstvo trgovine SAD uvodi nove kontrole da bi ograničilo pristup Irana osnovnoj mikroelektronici komercijalnog kvaliteta što se odnosi na artikle proizvedene izvan SAD korišćenjem američke tehnologije.

Američki zvaničnici su ove nedelje upozorili da spremaju sankcije kao odgovor na aktivnosti Irana u regionu i da bi spriječile buduće napade.

Lideri Evropske unije su u srijedu obećali da će pojačati sankcije Iranu, ciljajući na njegove isporuke dronova i projektila saveznicima u Gazi, Jemenu i Libanu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je rekao da će režim sankcija EU biti ojačan i proširen da bi kaznio Teheran i pomogao sprečavanje budućih napada na Izrael. Istovremeno je rekao da Izrael treba da bude uzdržan u odgovoru na napad Irana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније