Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RTS ]

15. 04. 2024. 09:19 >> 09:23
1
Čitaj mi:

KRIZA IZRAEL-IRAN

Iran otvorio aerodrome, porasla cijena zlata

Izraelski ratni kabinet je odlučan da odgovori na napad Irana ali tek treba da odluči o vremenu i obimu. Teheran upozorava da će izvesti snažniji napad ukoliko Tel Aviv ili Vašington uzvrate na njihov udar, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa. SAD i EU su oštro osudile napad Teherana. Pozivaju obje strane na suzdržanost. Održana je hitna sjednica SB UN. Antonio Gutereš upozorio je na opasnost od sukoba širokih razmjera. Izrael je pozvao Savjet bezbjednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu. Iran poručuje da je iskoristio svoje pravo na samoodbranu.

09:17


Cijena zlata je porasla, dok su vrijednosti akcija na azijskim berzama, koje se prve otvaraju, danas uglavnom pale.

Navodi se da je razlog u tome što su geopolitičke napetosti na Bliskom istoku uticale na to da se teži sigurnijim investicijama.

Cijene nafte su u petak dostigle najviši nivo od oktobra prošle godine, dok se očekivao napad Irana na Izrael, ali su od jutros na azijskim berzama blago opale pošto je, prema izraelskim zvaničnicima, napad izazvao samo manju štetu.

Опширније

09:13

Iran je otvorio aerodrome "Imam Khomeini" i "Mehrabad" u glavnom gradu Teheranu, javlja državna novinska agencija Tasnim.

Vlasti su zatvorile aerodrome u nedjelju prije nego što su izvele napad raketama i dronovima bez presedana na Izrael.

Опширније

06:54

Izraelski ratni kabinet se nije oglašavao poslije sastanka, održanog u nedjelju uveče, ali je poslije tog susreta postalo prilično jasno da će Izrael uzvratiti na napad Irana, piše Njujork tajms.

Izraelski protivudar, kako stvari stoje neće uslijediti u naredna 24 časa, pošto su vlasti pozvale đake da se vrate u škole.

Njujork tajms, istovremeno, navodi da vrh izraelske vojske razmatra opcije za napad, kao i vrijeme kada će udari na Iran početi.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније