Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

10. 04. 2024. 16:34 >> 16:34
Čitaj mi:

3,5% na godišnjem nivou

Inflacija u SAD ponovo se povećala u martu

Inflacija u SAD u martu je nastavila da se povećava na 3,5 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 3,2 odsto kolika je bila u februaru, pokazuju podaci koje je danas objavilo američko Ministarstvo rada.

Podaci su ponovo razočarali analitičare koji su očekivali manji rast.

Porast potrošačkih cijena je s druge strane na mjesečnom nivou ostao nepromijenjen, na 0,4 odsto kao i prethodnog mjeseca, dok su analitičari očekivali pad od 0,3 odsto, prema agenciji Market voč.

Inflacija je u velikoj mjeri podstaknuta, kao od početka godine cijenama benzina, stanovanja i prevoza, dok cijene hrane, na čije kretanje posebno potrošači obraćaju pažnju, ostaju takoreći nepromijenjene drugi uzastopni mjesec.

Kretanje cijena u SAD je posebno osjetljiva tema u ovoj izbornoj godini, u vrijeme kada demokratski predsjednik Džo Bajden koji se kandiduje za drugi mandat pokušava da koncentriše svoju kampanju na uspjehu svoje ekonomske politike.

Pokazalo se međutim da se percepcija birača mnogo razlikuje od makroekonomskih podataka, posebno zbog znatno većeg porasta cijena koji se bilježi već dvije godine.

Američka centralna banka Fed, koja se već više od dvije godine bori protiv porasta cijena, pažljivo prati inflacionu krivu. Njena glavna alatka u borbi protiv inflacije je bila podizanje kamatne stope između marta 2022. i jula 2023. godine, koje su se podigle između 5,25 i 5,50 odsto, najviši nivo u posljednjih 20 godina.

Fed planira da počne da smanjuje kamatne stope ove godine. Ali zvaničnici Feda su posljednjih nedjelja govorili da više vole da čekaju nekoliko mjeseci da bi bili sigurni da nema rizika da inflacija ponovo skoči.

Analitičari ipak očekuju prvo smanjenje kamatnih stopa tokom sastanka Feda predviđenog sredinom juna, dok naredni sastanci 30. aprila i 1. maja treba ponovo da se završe sa zadržavanjem kamatnih stopa nepromijenjenim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније