Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

09. 04. 2024. 19:14 >> 19:14
3

na sjeveru kosova

Osmani: Poziv na bojkot glasanja za smjenu gradonačelnika po nalogu Vučića

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je poziv za bojkot glasanja za smjenu gradonačelnika četiri opština na sjeveru Kosova, od strane Srpske liste, došao po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osmani je rekla da je Vučić na sastancima na kojima su bili i francuski predsjednik Emanul Makron i njemački kancelar Olaf Šolc izjavio da neće vršiti „nezakonit pritisak“ na lokalno stanovništvo, u vezi sa glasanjem za smjenu albanskih gradonačelnika u tim opštinama.

„Nažalost, i ovoga puta Vučić nije održao riječ, čak ni datu na sastancima na kojima su bili kancelar Šolc i predsjednik Makron, ali i na drugim sastancima na kojima je garantovao da neće vršiti nezakonit pritisak na Srbe“, rekla je ona.

Osmani je na Košarama, „na godišnjicu proboja fronta od strane pripadnika bivše OVK prije 25 godina“ rekla da je Kosovo posvećeno nastavku zaštite prava svih svojih građana, bez razlike.

„Zalažemo se za to da Srbi koji žive na Kosovu koriste sva prava koja su im data Ustavom (Kosova), ali nažalost neki od njih dozvoljavaju da budu taoci Vučića“, kazala je Osmani.

Ona je kazala i da Vučić „nema pravo da se miješa u izbore na Kosovu“.

„Posebno želim da pozovem međunarodnu zajednicu, naše saveznike, da se veoma glasno suprotstave ovom nezakonitom pritisku na Srbe koji žive na Kosovu i da kazne Vučića jer nema pravo da se miješa u izborne procese na Kosovu“, rekla je ona.

Upitana o optužbama Srpske liste da kosovske institucije vrše pritisak na srpsku zajednicu, Osmani je rekla da su to „lažne optužbe kojima se želi prikriti nezakonit pritisak koji Vučić vrši preko Srpske liste na Kosovu“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније