Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanju [ R.B. ]

08. 04. 2024. 07:46 >> 07:46

ZBOG NALOGA NA IKSU

Sud u Brazilu pokrenuo istragu protiv Maska

Sudija Vrhovnog suda u Brazilu pokrenuo je istragu protiv Ilona Maska, nakon što je američki milijarder saopštio da će ponovo aktivirati naloge na platformi Iks, za koje je sud prethodno izdao nalog da se blokiraju.

Vlasnik Iksa je osporio odluku sudije Aleksandra de Moraesa o blokadi naloga i najavio da će ukinuti sva ograničenja jer su, kako kaže, neustavna, pozivajući Moraesa da podnese ostavku.

Mask je u objavi na toj platformi u subotu uveče optužio Moraesa da je "drsko i više puta" izdao ustav i narod Brazila.

"Ovaj sudija je primijenio ogromne novčane kazne, zaprijetio da će uhapsiti naše zaposlene i prekinuti pristup Iksu u Brazilu. Kao rezultat toga, vjerovatno ćemo izgubiti sav prihod u Brazilu i morati da zatvorimo tamošnju kancelariju. Ali principi su važniji od profita", naveo je Mask i obećao da će pravno osporiti ovu odluku.

Moraes je u nedelju odgovorio tako što je proširio istragu o lažnim vijestima na društvenim mrežama i na Maska, a takođe je pokrenuo istragu protiv milijardera zbog "ometanja pravde".

"Ako Iks ne ispuni nalog za blokiranje određenih naloga, kompanija će biti kažnjena sa 100.000 reala (19.740 dolara) dnevno", rekao je sudija u saopštenju.

Ljevičarska vlada predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve izrazila je podršku Moraesu, pri čemu je generalni advokat Horhe Mesijas kritikovao Maska i pozvao na regulisanje društvenih mreža kako bi se sprečilo da strane platforme krše brazilske zakone.

„Ne možemo da živimo u društvu u kojem milijarderi sa prebivalištem u inostranstvu imaju kontrolu nad društvenim mrežama i dovode se u poziciju da krše vladavinu prava, ne poštujući sudske naloge i preteći našim vlastima“, rekao je Mesijas u objavi na Iksu.

Prošle godine, Moraes je takođe naredio istragu protiv rukovodilaca na platformi za razmjenu društvenih poruka Telegram i Alfabet (GOOGL.O).

Moraes istražuje "digitalne milicije" koje su optužene za širenje lažnih vijesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg krajnje desničarskog predsjednika Žair Bolsonara, a takođe vodi istragu o navodnom pokušaju Bolsonarova državnog udara, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније