Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

02. 04. 2024. 16:30 >> 16:29
1
Čitaj mi:

NAJAVIO SISTEMSKE PROMJENE

Novi predsjednik Senegala uselio dvije prve dame u predsjedničku palatu

Ljevičar Basiru Diomaj Faj postao je danas peti predsjednik Senegala poslije munjevitog političkog uspona, obećavajući sistemske promjene u državi, a novost je da će u predsjedničkoj palati boraviti dvije prve dame, pošto je novi predsjednik odlučio da ne prikriva poligamiju.

Faj je položio zakletvu pred stotinama senegalskih zvaničnika i nekoliko šefova država i afričkih lidera, u blizini Dakara.

Zakleo se "pred Bogom i senegalskom nacijom, da će vjerno obavljati dužnost predsjednika Republike Senegal", da će braniti "integritet teritorije i nacionalnu nezavisnost" i na kraju da neće štedjeti napore za postizanje afričkog jedinstva.

Faj (44), kojem je to prvi mandat, postao je najmlađi predsjednik te zapadnoafričke zemlje od sticanja nezavisnosti 1960. godine. Postao je šef države samo tri nedjelje nakon što je izašao iz zatvora.

U kratkom govoru poslije zakletve, Faj je rekao da je svjestan da njegova velika pobjeda u prvom krugu predsjedničkih izbora 24. marta izražava "duboku želju stanovništva za sistemskim promjenama".

"Senegal će pod mojim vođstvom biti zemlja nade, mira, sa nezavisnim pravosuđem i ojačanom demokratijom", rekao je on.

Pomenuo je tri godine nemira u zemlji prije njegovog izbora, tokom kojih je nekoliko desetina ljudi poginulo i na stotine uhapšeno.

Faj je naslijedio Makija Sala (62), koji je 12 godina vodio državu sa 18 miliona stanovnika i održavao jake odnose sa Zapadom i Francuskom, dok je diversifikovao partnerstva.

Novi predsjednik je Musliman koji ima dvije supruge, a obje su bile prisutne na njegovoj inauguraciji. Faj je postao prvi predsjednik te zemlje koji je odlučio da ne krije poligamiju.

Faj ima četvoro djece, a pobijedio je u prvom krugu izbora sa 54,28 odsto osvojenih glasova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније