Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS [ R.B. ]

22. 03. 2024. 17:07 >> 17:07

ZATRAŽILI POMOĆ

SAD helikopterima evakuišu građane sa Haitija, ubijen još jedan šef bandi

Stejt department organizuje evakuaciju nakon što je skoro 1.600 američkih državljana zatražilo pomoć zbog nasilja u prijestonici Haitija. Policija je ubila šefa bande Delmas 95, Ernsta Julmea, poznatog kao Ti Greg, dan nakon što je drugi vođa bande takođe ubijen u policijskoj operaciji.

Sjedinjene Države evakuišu helikopterima svoje građane sa Haitija, usred novih oružanih sukoba u prijestonici karipske zemlje kojom dominiraju bande. Pljačke i sukobi proširili su se na neke od najbogatijih djelova grada.

Policija pokušava da se obračuna sa bandama i uvede red u prijestonicu kako bi se uspostavio kakav-takav red i omogućio rad privremenim organima.

Policija je ubila šefa bande Delmas 95, Ernsta Julmea, poznatog kao Ti Greg, dan nakon što je drugi vođa bande takođe ubijen u policijskoj operaciji.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da se avionima prevoze evakuisane iz Port-o-Prensa u Dominikansku Republiku, koja dijeli ostrvo Hispanjolu sa Haitijem.

"Nasilje na terenu u Port-o-Prensu je bilo strašno i sigurnosna situacija je svakako visoko rizična, ali ne bismo sproveli takvu operaciju da ne smatramo da je sigurno da to uradimo i da nijesmo imali stručnu pomoć", rekao je Patel.

On je situaciju u glavnom gradu Haitija, gdje su teško naoružani pripadnici bandi pokrenuli pobunu protiv vlade 29. februara, opisao kao veoma rizičnu.

Skoro 1.600 američkih građana na Haitiju obratilo se vladi u vezi sa krizom, tražeći ili evakuaciju ili savjet kako da ostanu bezbjedni, dodao je Patel.

Kako su te evakuacije počele, novinari i svedoci su izvijestili o obnovljenim borbama u glavnom gradu Haitija, koje je šefica Unicefa, Ketrin Rasel, uporedila sa "scenom iz Pobjesnelog Maksa".

Kako su borbe nastavljene, nastavljeni su intenzivni pregovori sa ciljem da se uspostavi prelazno veće koje će imati zadatak da izabere privremeno rukovodstvo koje će Haiti voditi ka novim izborima.

Haitiju nedostaje predsjednik otkako je Žovenelj Moiz, koji je preuzeo vlast 2017. godine, ubijen 2021. godine.

Nepopularni premijer i vršilac dužnosti predsjednika, Arijel Anri podnio je ostavku i obećao, pod pritiskom SAD i Kariba, da će se odreći vlasti nakon formiranja sedmočlanog savjeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније