Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ AFP ]

13. 03. 2024. 22:24 >> 22:24
Čitaj mi:

oSUDA ZA SUSPENZIJE

Rusija isključuje mogućnost bojkota Olimpijskih igara u Parizu

Protest u Lozani, gdje je sjedište Međunarodnog olimpijskog komiteta, sa zahtjevom da se zabrani učešće ruskim i bjeloruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu, 25. mart 2023.

Ruski ministar sporta rekao je u srijedu da Moskva ne bi trebalo da bojkotuje predstojeće Olimpijske igre u Parizu uprkos strogim ograničenjima za njene sportiste zbog agresije na Ukrajinu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u decembru suspendovao Rusiju sa Igara 2024, ali je dao zeleno svijetlo ruskim sportistima da se takmiče kao neutralni sve dok aktivno ne podržavaju kampanju za Ukrajinu.

"Ne treba se okretati, zatvarati, bojkotovati ovaj pokret", rekao je ministar sporta Oleg Maticin, prenosi državna novinska agencija TASS.

"Treba da što više zadržimo mogućnost dijaloga i učestvujemo u takmičenjima", dodao je on.

Maticin je rekao da ne očekuje da će MOK da ublaži stav.

Njima je već zabranjeno da prisustvuju ceremoniji otvaranja na Paraolimpijskim igrama 28. avgusta.

Do Maticinove izjave nije bilo jasno da li će Rusija ipak preporučiti svojim sportistima da idu u Pariz.

Rusija je osudila suspenziju MOK-a za Olimpijske igre od 26. jula do 11. avgusta, ali nije uložila žalbu kako bi bila poništena na Sudu za sportsku arbitražu.

Maticin je rekao da Moskva ne može dati "opšte preporuke" svim svojim sportistima jer "svaka međunarodna federacija ima različite pristupe".

"Neke potpuno zabranjuju učešće (poput Svjetske atletike), neke ostavljaju pravo učestvovanja u neutralnom statusu", rekao je on.

On je rekao da su Olimpijske igre, uprkos zabrani, važne za Rusiju.

"Za sportiste i naše društvo veoma je važno da održimo dijalog i damo našim momcima mogućnost da u pravednoj borbi pokažu kolika smo sportska zemlja", rekao je on.

'Ići ili ne ići?'

Rusija je ranije kritikovala ograničenja kao "poniženje" i "diskriminaciju", ali nije rekla svojim sportistima da li treba da idu u Pariz.

Ruski predsjednik Vladimir Putin takođe se uzdržao od davanja savjeta o učešću na Olimpijskim igrama.

"Ići ili ne ići?... Uslovi se moraju pažljivo analizirati", rekao je Putin u decembru kada je samo osam ruskih i troje bjeloruskih sportista ispunilo kriterijume MOK-a.

U decembru je MOK najavio ograničenja bez presedana za sportiste iz Rusije i njenog saveznika Bjelorusije za igre u Parizu.

Pored toga što moraju da učestvuju kao neutralni, ne smiju da "aktivno podržavaju rat" niti da budu "pod ugovorom s ruskim ili bjeloruskim vojnim ili nacionalnim bezbjednosnim agencijama".

MOK je takođe zabranio svako isticanje zastava i himni dvije zemlje na Igrama 2024.

Takođe, ni vlade ni državni zvaničnici Rusije i Bjelorusije nisu pozvani na Olimpijske igre.

I prije ruske invazije na Ukrajinu uz podršku Belorusije u februaru 2022. godine, učešće Rusije u olimpijskom pokretu bilo je ograničeno zbog niza doping skandala pod pokroviteljstvom države, što je Kremlj negirao.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније