Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

03. 03. 2024. 19:25 >> 19:30
Čitaj mi:

REFERENDUM

Švajcarci na referendumu glasali za 13. penziju

Švajcarska je na referendumu glasala za isplatu 13. penzije, pokazale su preliminarne projekcije javnog emitera SRF, javlja Rojters.

Prvobitno prebrojavanje glasova koje je objavio SRF pokazalo je da je 58 odsto učesnika podržalo dodatnu penziju, 13. mjesečnu isplatu godišnje, sa samo 42 odsto protiv, što ukazuje na jasniju pobjedu nego što su konačne ankete sugerisale.

Za usvajanje ove mjere, koju su promovisali Savez sindikata Švajcarske i i stranke lijevog centra, potrebna je podrška većine od 26 švajcarskih kantona.

"Ovaj korak je zaista ogromna prekretnica iz perspektive sindikata", rekao je za SRF Lukas Golder iz anketne firme GFS.

Vlada, poslovni lobiji i parlament, koji trenutno naginje desnici, odbacili su predlog kao finansijski neispravan. Švajcarski birači su u prošlosti bili oprezni u pogledu podrške mjerama koje su smatrane rizičnim za poslovanje.

Glasanje o penzijama je u suprotnosti sa referendumima posljednjih decenija na kojima je Švajcarska odlučno odbacila predloge koji bi skratili radnu nedjelju i omogućili ljudima više praznika.

Nije jasno kako će se finansirati povećanje penzija koje bi stupilo na snagu od 2026. godine, piše Rojters, navodeći iznose minimalnih penzija koje isplaćuje država.

Minimalna starosna i porodična penzija (AHV) u Švajcarskoj iznosi 1.225 švajcarskih franaka (1.393 dolara) mjesečno, a maksimalna 2.450 franaka. Za parove je suma ograničena na 3.675 franaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније