Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS, N1, Agencije ]

02. 03. 2024. 13:51 >> 16:32
Čitaj mi:

148. DAN SUKOBA

Sjutra nastavak pregovora o primirju; UN: Deseto dijete u Gazi umrlo od gladi

Rat Izraela i Hamasa – 148. dan. Bilans poginulih u redu za humanitarnu pomoć na sjeveru Gaze kada su izraelske snage otvorile vatru, dostigao 115, saopštile tamošnje vlasti. Zapad od Izraela zahtijeva istragu o tom incidentu. EU najavljuje da sljedeće nedjelje nastavlja sa finansiranjem UNRVA. Hamas tvrdi da je još sedam talaca poginulo u izraelskom bombardovanju.

Više od 200 poslanika parlamenata 12 država dogovorilo se da od svojih vlada traže zabranu prodaje oružja Izraelu, jer ne žele da njihove zemlje saučestvuju u "teškom kršenju međunarodnog prava" izraelskim napadima na Gazu.  

Sjedinjene Američke Države počele su da dostavljaju humanitarnu pomoć za Gazu iz aviona, piše CNN.

 

UN: Deseto dijete u Gazi preminulo od gladi, stvaran broj vjerovatno veći

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da je u bolnicama u Pojasu Gaze još jedno dijete, deseto od početka sukoba Hamasa i Izraela, preminulo od gladi. 

"Realno je da je ukupan broj preminule djece od gladi daleko veći", saopšteno je iz UN-a.

Rojters: Nastavljaju se razgovori o prekidu vatre

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze trebalo bi da budu nastavljeni u nedjelju u Kairu, rekli su egipatski bezbjednosti izvori, a prenosi Rojters.

Izvori su naglasili da su se strane dogovorile o trajanju primirja u Gazi, puštanju talaca i zatvorenika, ali da nedostaje saglasnost o povlačenju izraelskih snaga iz sjevernog dijela Pojasa Gaze i povratku Palestinaca.

Hamas: Izrael želi da protjera Palestince u Jordan i na Sinaj

Hamas je spreman da nastavi pregovore sa Izraelom preko posrednika, ukoliko se postigne sporazum o prekidu vatre, ali Tel Aviv nije, izjavio je zamjenik šefa Politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk.

"Ako dođe do prekida vatre, biće pregovora (sa Izraelom), ali ne direktnih, već preko posrednika. Naš prioritet je obnova Pojasa Gaze, pružanje humanitarne pomoći i oslobađanje zatvorenika. Nakon toga možemo početi pregovore i preko posrednika", rekao je Marzuk za RIA.

Istakao je da Izrael ne želi stvaranje palestinske države, već se zalaže za protjerivanje Palestinaca na Sinaj i u Jordan.

"Hamas insitira da Rusija igra glavnu ulogu u rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba", rekao je Marzuk.

U Pojasu Gaze od 7. oktobra ubijeno 30.320 Palestinaca

U Pojasu Gaze su u posljednja 24 sata, ubijena najmanje 92 Palestinca, a 156 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

"Izraelska okupacija počinila je deset masakara nad porodicama u Pojasu Gaze, ostavivši 92 ubijenih i 156 povrijeđenih tokom protekla 24 sata“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Anadolija.

Dodaje se da su mnogi i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima, jer spasioci ne mogu da dođu do njih.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, najmanje 30.320 Palestinaca je ubijeno, a 71.533 su povrijeđena od 7. oktobra.

Više desetina medija i medijskih organizacija iz cijelog svijeta, uključujući Asošijeted pres, Frans pres i Rojters, uputili su otvoreno pismo solidarnosti s novinarima koji izvještavaju iz Gaze.


Vafa: Više poginulih i ranjenih civila u seriji izraelskih napada tokom noći

Na desetine palestinskih civila je poginulo i ranjeno u izraelskim vazdušnim udarima širom Pojasa Gaze tokom prethodne noći, prenosi palestinska novinska agencija Vafa.

U Rafi, u južnoj Gazi, jedno dijete je poginulo, a nekoliko civila je ranjeno, kada je raketom pogođena privatna kuća blizu izbjegličkog kampa Jibna u kom je smješteno na desetine hiljada izbjeglica.

Više civila je stradalo u sjevernom dijelu palestinske enklave, usljed serija udara oko grada Gaze.


SAD: Pogođena raketa Huta pripremljena za lansiranje iz Jemena

Američka vojska saopštila je da pogodila raketu zemlja-vazduh, koja je bila spremna za lansiranje iz Jemena od grupe Huti.

Centralna komanda SAD saopštila je da su Huti ranije lansirali protivbrodsku balističku raketu u Crveno more.

Podsjećamo, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi kaže da su pronađena tijela još trojice Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaze, čime se bilans poginulih popeo na 115 uz 760 ranjenih.

Pored Ujedinjenih nacija, brojni su pozivi iz svijeta za istragom i osude incidenta za koji Tel Aviv krivi stampedo koji su izazvali okupljeni ispred kamiona sa humanitarnom pomoći uz tvrdnju da su vojnici ispalili nekoliko hitaca prema onima koji su krenuli ka njima na "prijeteći način".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je "duboko uznemirena" slikama iz Pojasa Gaze i istakla da mora da se istraži šta se dogodilo u jučerašnjem smrtonosnom incidentu u gradu Gazi.

Portparol Hamasovih oružanih brigada Kasam Abu Ubaida kaže da je još sedam talaca koji su držani u Gazi ubijeno kao rezultat izraelskog bombardovanja u toj palestinskoj enklavi.

EU je saopštila da će nastaviti da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA) sljedeće nedjelje nakon prekida zbog tvrdnji Izraela da su zaposleni te agencije učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Egipatski šef diplomatije Sameh Šukri rekao je da se nada da će pregovori koje je pokrenuo Katar moći da dovedu do prekida neprijateljstava u Gazi prije početka predstojećeg mjeseca posta ramazana.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da će SAD "narednih dana" početi dostavu humanitarnu pomoći Gazi iz vazduha.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније