Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Politika.rs ]

01. 03. 2024. 13:35 >> 13:41

U VIŠE OD 20 ZEMALJA

Širom svijeta namještali mečeve i varali kladionice

Namještanje fudbalskih, teniskih i stonoteniskih mečeva u više od 20 zemalja širom svijeta uspješno je presječeno policijskom akcijom u Madridu i Gvadalahari, gdje je španska policija, u saradnji sa Europolom uhapsila 53 osumnjičena.

Takozvane mule za klađenje, a zapravo ljudi koji su svoj identitet ustupili za novac kriminalnoj organizaciji igrali su ključnu ulogu u namještanju rezultata sportskih događaja i obmanjivanju kladionica. Kako su utvrdile španske bezbjednosne službe, na ovaj način grupa je lažirala ishode mečeva u Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini, Rusiji i Boliviji. Osumnjičeni su kriminalnoj mreži prodali svoje lične podatke i informacije o platformi za klađenje. Sa tim podacima čelnici organizacije bi se masovno kladili na unaprijed određene rezultate, obmanjujući kladionice i osvajajući veliku zaradu prevarom.

Istraga je otkrila da je kriminalna organizacija imala kontrolu nad više od 1.500 kladioničarskih računa i prikupila dobitke procjenjene vrijednosti od dva miliona eura.

Uporedo sa tim, kriminalci su koristili sofisticiranu tehnologiju da manipulišu strimovima uživo, presretanjem satelitskih signala i hvatanjem emitovanih sadržaja ''fida''. To im je omogućilo da pristupe signalu uživo ispred kladioničarskih kuća i plasiraju ogromne uloge, znajući da dobijaju opkladu.

Kriminalna mreža je takođe stvorila složen sistem za pranje novca stečenog kockanjem. Osumnjičeni se sada terete da su bili članovi kriminalne organizacije, prevare operatera kockanja i pranje novca.

Europol je angažovao dva stručnjaka na terenu da pruže pomoć na licu mjesta i pružio operativnu koordinaciju i podršku istrazi.

Operacija je druga faza istrage koja je započeta 2020. godine i koja je već dovela do hapšenja 22 osumnjičena, uključujući obojicu vođa kriminalne organizacije. Do sada je ukupno uhapšeno 75 osumnjičenih, a zaplijenjen je novac kao i dvije velike satelitske antene i prijemnici signala, blokiran je novac na 47 bankovnih računa. Oduzeto je i 80 telefonskih terminala, elektronskih uređaja, dokumentacije i gotovine, kao i paraboličke antene i razna IT oprema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније