Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ BETA ]

22. 02. 2024. 18:29 >> 18:33

PORUČILA DELEGACIJA EU U BIH

BiH svoju bezbjednosnu i spoljnu politiku da uskladi sa EU

Delegacija EU u BiH saopštila je da se od Bosne i Hercegovine se, kao države s jasnom i kredibilnom evropskom perspektivom, očekuje da svoju spoljnu, bezbednosnu i trgovinsku politiku uskladi sa politikama Evropske unije.

"Na najvišem nivou je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Bjelorusijom nespojivo s evropskim putem", navodi se u reagovanju Delegacije EU u BiH povodom posjete predsjednika Republike Srpske Rusiji i Bjelorusiji i njegovih sastanaka sa predsjednicima tih zemalja Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

U saopštenju se navodi da "ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu, izvedena uz podršku Bjelorusije, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, kao i da ugrožava evropsku i globalnu bezbjednost i stabilnost".

"Dvije godine protivpravne, neopravdane invazije punog obima na Ukrajinu uzrokovale su ogromnu patnju, prije svega stradalih, ranjenih i traumatizovanih u Ukrajini, ali i ljudi širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, usljed rasta cijena hrane i energije, te povećane globalne nestabilnosti", naglasili su iz Delegacije EU u BiH.

Dodali su da "režimi Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka nisu samo prijetnja stabilnosti i miru u cijelom svijetu, već i bezbjednosti i slobodi vlastitih građana", navodeći da su nedavne, šokantne smrti političkih zatvorenika Alekseja Navaljnog u Rusiji i Ihara Lednika u Bjelorusiji ukazale na porast sistemske represije u tim zemljama.

Evropska unija je dogovorila 13 opsežnih paketa sankcija, bez presjedana, kao odgovor na invaziju punog obima na Ukrajinu, zaključili su iz Delegacije EU u BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније