Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

21. 02. 2024. 22:22 >> 22:24
Čitaj mi:

u Bjelorusiji

Evropske diplomate protestovale zbog suđenja katoliku

Evropske diplomate u Bjelorusiji su došle ispred jednog suda u Minsku da podrže jednog katoličkog aktivistu kome se od danas sudi iza zatvorenih vrata i ocijenile da je to suđenje "nepošteno" i "politički motivisano".

Vladžislav Beladžed (33) je podučavio katehizam u Katedrali svetoga imena djevice Marije u Minsku, a optužen je po četiri osnova iz Krivičnog zakona, uključujući "vrijeđanje predsjednika" i "podsticanje nemira u društvu" zbog čega može biti kažnjen sa do pet godina zatvora.

Beladžed je aktivno učestvovao u velikim opozicionim protestima u Bjelorusiji 2020. godine, kada je više puta hapšen.

Demonstracije, koje su surovo ugušene, organizovane su zbog sporne izborne pobjede dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka koju nisu priznali ni bjeloruska opozicija, ni države Zapada. Tokom tih protesta neke katolične i protestantske crkve su bile sklonište demonstrantima.

Beladžed je podržavao nacionalni pokret za slobodne izbore, a pošto je Rusija vojno napala Ukrajinu, javno se molio za mir.

Beladžed je uhapšen 31. maja prošle godine prilikom pretresa crkve, a natjeran je i da snimi video snimak u kojem priznaje da je gej, saopštila je organizacije za ljudska prava Vjasna.

Suđenje Beladžedu je izazvalo oštre kritike evropskih diplomata koje su se jutros okupile ispred Gradskog suda u Minsku, tražeći prestanak političke represije u Belorusiji i puštanje Beladžeda na slobodu.

Ambasada Njemačke je saopštila da su optužbe protiv njega "nepoštene", i da su "politički motivisane", i da su predstavnik Ambasade, "kao i predstavnici drugih diplomatskih misija, otišli do suda da izraze solidarnost".

"Vlada Njemačke traži od Bjelorusije da oslobodi sve političke zatvorenike", piše u saopštenju.

Iza rešetaka u Bjelorusiji je 1.421 politički zatvorenik - pokazuju podaci Vjasne. Među zatvorenima je i dobitnik Nobelove nagrade za mir Ales Bjalijacki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније