Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

21. 02. 2024. 09:21 >> 09:21

IZRAEL

Osude zbog veta na UN rezoluciju o primirju

Izrael je nastavio sa bombardovanjem Gaze dok je Vašington stavio veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) koja je pozivala na prekid vatre na palestinskoj teritoriji.

Globalne sile koje pokušavaju da pronađu izlaz iz spiralne krize do sada nijesu uspjele, a posrednički napori nijesu uspjeli da osiguraju primirje za zaustavljanje borbi.

Dodatno na nevolje Gaze, UN-ova agencija za hranu je rekla da mora zaustaviti očajnički potrebne isporuke na sjeveru teritorije nakon što se tamo suočila s “potpunim haosom i nasiljem”, piše AFP.

Kancelarija za medije Hamasove vlade saopštila je da su šokirani zbog odluke Svjetskog programa za hranu da obustavi isporuku pomoći u hrani u sjevernoj Gazi, što znači smrtnu kaznu i smrt za tri četvrtine miliona ljudi.

Pozivajući agenciju da odmah poništi svoju katastrofalnu odluku, dodali su da smatraju odgovornost UN-a.

UN su u više navrata upozoravale na strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, upozoravajući da bi nestašica hrane mogla dovesti do “eksplozije” smrti djece koja se može spriječiti.

Više od četiri mjeseca nemilosrdnih borbi sravnili su veliki dio obalne teritorije, gurnuvši 2,2 miliona ljudi na rub gladi i raselivši tri četvrtine stanovništva, prema procjenama UN-a.

“Ne možemo više. Nemamo brašna, ne znamo ni gdje da idemo po ovom hladnom vremenu”, rekao je Ahmad, stanovnik grada Gaze, gdje su ulice posute ruševinama uništenih zgrada i smeća.

On je kazao da traže prekid vatre.

“Želimo da živimo”, rekao je Ahmad.

Ali u Nju Jorku, Vašington je stavio veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a koju je izradio Alžir, a kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre i “bezuslovno” oslobađanje svih talaca kidnapovanih u napadima 7. oktobra.

Ambasadorka Vašingtona pri UN-u, Linda Tomas Grinfield, nazvala je glasanje željnim i neodgovornim jer bi pregovore o oslobađanju talaca u Gazi moglo “ugroziti”.

Veto je izazvao kritike zemalja uključujući Kinu, Rusiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i bliske američke saveznike, Francusku i Sloveniju.

Hamas je rekao da američki veto predstavlja “zeleno svjetlo za okupaciju da počini još masakra”.

Dok su svjetske sile glasale, izraelski udari pogodili su Gazu jutros dok su trajale borbe na terenu, ostavivši 103 osobe mrtve, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja na toj teritoriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније