Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

20. 02. 2024. 20:50 >> 20:51
Čitaj mi:

na osnovu registra ministarstva pravosuđa

Rusija označila RSE kao "nepoželjnu organizaciju"

Rusija je američki Radio Slobodna Evropa označila kao "nepoželjnu organizaciju", na osnovu registra ruskog Ministarstva pravosuđa objavljenog u utorak.

Ranije je Kancelarija glavnog tužitelja odlučila da aktivnosti korporacije označi kao nepoželjne u Rusiji, javlja TASS, prenosi RSE.

Radio Slobodna Evropa je uređivački nezavisna medijska kompanija, finansirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije. Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno, navodi se na sajtu RSE.

Moskovski sud proglasio je prošlog marta bankrot poslovanja Radija Slobodna Evropa u Rusiji, nakon što je kompanija odbila da plati višestruke kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara), zbog nepoštovanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Zakon, uveden 2012, izvorno je bio usmjeren na nevladine organizacije i grupe za ljudska prava, ali je od tada proširen na medijske organizacije, pojedinačne novinare, YouTube blogere – zapravo sve koji primaju sredstva izvan Rusije i, prema mišljenju Kremlja, izražavaju političko mišljenje.

Radio Slobodna Evropa ranije je izvijestio da se ovaj zakon svodi na političku cenzuru koja ima za cilj da spriječi novinare da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i osporava poteze vlasti pred ruskim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava.

Radio Slobodna Evropa je zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi 6. marta 2022, nekoliko dana nakon što je Federalna poreska služba podnijela zahjev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj RSE/RS LLC-a. Arbitražni sud u Moskvi je 13. marta prošle godine kao razlog naveo „nesposobnost“ RSE/RS LLC-a, koja zastupa interese Radija Slobodna Evropa u Rusiji i čiji su računi zamrznuti u maju 2021, da otplati dug.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022, ruski medijski regulator, Roskomnadzor, blokirao je internet stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji. Postupci ruskih vlasti, rekao je tada predsjednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj, predstavljaju vrhunac višegodišnje kampanje ometanja rada te medijske kuće u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније