Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

17. 01. 2024. 21:14 >> 21:15

vlada pekinga

Stanovništvo Kine se smanjilo drugu godinu za redom

Broj stanovnika Kine je prošle godine opao za dva miliona, i to je drugo uzastopno godišnje umanjenje populacije, saopštila je danas vlada u Pekingu.

To je rezultat toga što sedam godina uzastopce opada broj rođene djece, i što se broj umrlih povećao nakon ukidanja restrikcija u vezi sa pandemijom kovida-19, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima kineskog biroa za statistiku, Kina ima milijardu i četiri stotine hiljada stanovnika. Od prošle godine, ona više nije najmnogoljudnija zemlja na planeti jer ju je prestigla Indija.

U Kini je prošle godine broj umrlih porastao za 690.000, iznosio je 11.1 miliona - a ovaj rast je više nego dvostruko veći u odnosu na rast broja umrlih u prethodnoj godini.

Demografi ovakva kretanja objašnjavaju starenjem populacije i epidemijama kovida-19 koje su krenule u decembru 2022. godine i nastavile se u februaru prošle godine.

Pad broja novorođenih odražava pad nataliteta koji je za Kinu dugoročni izazov na ekonoskom i društvenom nivou. Žene rađaju manje djece uprkos vladinim podsticajima i olakšavanju politike prava na imanje samo jednog djeteta koja je prethodnih godina olakšana kako bi parovi mogli da imaju do troje djece.

Smanjen natalitet ide ruku pod ruku sa produženim životim vijekom ljudi i boljom zdravstvenom zaštitu, što znači da Kina polako postaje sve starija, a to bi vremenom moglo da uspori ekonomski rast zemlje i rastegne državne finansije namijenjene isplati penzija.

Stručnjaci predviđuju da će se ovakav trend nastaviti decenijama, čak iako se natalitet oporavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније