Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

06. 01. 2024. 07:35 >> 07:34
Čitaj mi:

GLASANJE U NOVEMBRU

Vrhovni sud SAD odlučuje može li Tramp na predsjedničke izbore

Vrhovni sud SAD je u petak saopštio da će odlučiti da li bivši predsjednik Donald Tramp može da bude kandidat za novembarske predsjedničke izbore zbog njegovih napora da poništi svoj izborni poraz 2020. godine, čime će taj sud direktno uticati na predizbornu predsjedničku kampanju.

Sudije su priznale potrebu brzog donošenja te odluke, pošto će birači širom zemlje uskoro početi da glasaju na stranačkim izborima za kandidate na predsjedničkim izbrima.

Sud se složio da razmotri Trampovu žalbu na zabranu Kolorada koja proizilazi iz Trampove uloge u događajima koji su kulminirali napadom na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Podvlačeći hitnost, rasprave će biti 8. februara, tokom zimske pauze od skoro mjesec dana za sudije. Skraćeni vremenski okvir mogao bi da omogući sudu da donese odluku prije "Super utorka" 5. marta, kada na stranačkim izborima glasa najveći broj delegata u toku jednog dana, uključujući i Kolorado.

Vrhovni sud će prvi put u istoriji razmatrati značenje i domet odredbe 14. amandmana na Ustav SAD koja zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su se "uključili u pobunu". Taj amandman je iz 1868. godine, posle Građanskog rata. Toliko je rijetko korišćen da najviši sud nacije nije imao prilike da ga tumači.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније