Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

18. 12. 2023. 23:04 >> 00:18
Čitaj mi:

IZABRAN

Aktuelnom lideru treći mandat na čelu Egipta s osvojenih 89,6 odsto glasova

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi osvojio je treći mandat na izborima na kojima nije imao ozbiljnog rivala, saopštile su u ponedeljak izborne vlasti.

El-Sisi je rekao da je rezultat glasanja odbijanje "nehumanog rata" u susjednom Pojasu Gaze.

Izbori, na kojima je osvojio 89,6 odsto glasova, prema Nacionalnoj izbornoj upravi, održani su dok se Egipat bori s ekonomskom krizom i dok pokušava da smanji rizik od prelivanja rata koji bijesni blizu egipatskog Sinajskog poluostrva.

Neki glasači su rekli da ih je izbijanje sukoba u Gazi ohrabrilo da glasaju za el-Sisija, koji se dugo predstavljao kao bedem stabilnosti u nestabilnom regionu, što je i argument koji se takođe pokazao efikasnim sa zalivskim i zapadnim saveznicima koji pružaju finansijsku podršku njegovoj vladi.

"Egipćani su stajali u redu da glasaju ne samo da bi izabrali svog predsjednika za sljedeći mandat, već da bi cijelom svijetu izrazili svoje odbijanje ovog nehumanog rata", rekao je el-Sisi u govoru ubrzo posle objavljivanja rezultata.

On je rekao da Egipat mora da učini sve što je u njegovoj moći da zaustavi rat između Izraela i vladajućeg palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Gazi, opisujući to kao primarni izazov njegove zemlje.

Izraelski vazdušni napadi i invazija na Pojas Gaze, posle napada Hamasa na Izrael, sravnili su veći dio enklave i ostavili većinu njenog stanovništva bez krova nad glavom. Egipat je upozorio da neće dozvoliti bilo kakav prekogranični egzodus stanovnika Gaze.

Glasanje u Egiptu održano je od 10. do 12. decembra, a država i strogo kontrolisani domaći mediji snažno su se zalagali za povećanje izlaznosti, za koju je izborna uprava navela da je dostigla 66,8 odsto, znatno iznad 41 odsto na poslednjim predsjedničkim izborima 2018. godine.

Na izborima su učestvovala još tri kandidata, od kojih nijedan nije bio istaknut. Najistaknutiji potencijalni protivnik odustao je od kandidature u oktobru, rekavši da su zvaničnici i nasilnici targetirali njegove pristalice, što su odbacile izborne vlasti.

"Nije bilo izbora, Sisi je koristio cio državni aparat i bezbjednosne agencije da spriječi bilo kog ozbiljnog kandidata da se čak kandiduje", rekao je Hosam Bahgat, šef nezavisne grupe Egipatska inicijativa za lična prava (EIPR).

Egipatsko državno medijsko tijelo saopštilo je da je glasanje korak ka političkom pluralizmu i vlasti su negirale kršenje izbornih pravila.

Mnogi ljudi u najmnogoljudnijoj zemlji arapskog svijeta izrazili su nezainteresovanost za izbore, rekavši da je rezultat unapred odlučen.

Izvještači Rojtersa (Reuters) bili su svjedoci kako su glasači autobusima dovezeni na neka biračka mjesta i kako su dijeljene kese s hranom, dok su neki birači rekli da su im ponuđeni finansijski podsticaji. Državno medijsko tijelo je saopštilo da je svako davanje novca ili robe u zamjenu za glasove krivično djelo.

U mandatu El-Sisija, bivšeg generala, sprovedeno je sveobuhvatno suzbijanje drugačijih mišljenja otkako je predvodio svrgavanje prvog demokratski izabranog lidera Egipta, Mohameda Mursija iz Muslimanske braće 2013. godine.

Za predsjednika je izabran 2014. godine, a reizabran 2018. godine, oba puta sa po 97 odsto glasova. Ustav je izmijenjen 2019. godine, produžavajući predsjednički mandat sa četiri na šest godina, što je omogućilo el-Sisiju da se kandiduje za treći mandat.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније