Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

К.Р. [ Politika ]

10. 12. 2023. 22:11 >> 22:17

HJUMAN RAJTS VOČ

"Odluka SAD da ulože veto na rezoluciju o Gazi pogrešna"

Sve više osuda Vašingtona zbog veta na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi.

Međunarodne grupe za ljudska prava Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč osudile su Sjedinjene Američke Države zbog ulaganja veta na rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u pojasu Gaze.

Američku blokadu su osudile i turska i palestinska uprava. Predsjednik palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je juče da je veto Vašingtona na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva humanitarni prekid vatre u Gazi Amerikance učinio saučesnicima u onome što je opisao kao ratne zločine protiv Palestinaca.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je na platformi „Iks” poručilo da je veto SAD na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi bio "potpuno razočaranje”.

"Naši prijatelji su još jednom pokazali da je Amerika sada sama po ovom pitanju, posebno na glasanju održanom u UN”, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u intervju za televiziju TRT, prenio je Rojters.

Kako navodi londonski „Gardijan”, generalna sekretarka Amnesti internešenela Anjez Kalamar rekla je da je veto „moralno neodbranjiv”, te da su SAD pokazale „zanemarivanje” života civila i humanitarne katastrofe u Gazi.

Kalamarova je ocijenila da je, iskoristivši svoje pravo veta, Amerika podrila kredibilitet i sposobnost Ujedinjenih nacija da obezbijedi međunarodni mir i bezbjednost.

Hjuman rajts voč je ocijenio da SAD „rizikuju saučesništvo u ratnim zločinima” time što su uložile veto na rezoluciju UN.

Za nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti kojom se poziva na hitan prekid vatre u pojasu Gaze u petak je glasalo 13 zemalja, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Na drugoj strani izraelski šef diplomatije Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da se, kako je naveo, „svrstao na stranu Hamasa u pozivu na prekid vatre u pojasu Gaze”, prenosi „Tajms ov Izrael”.

"Pozivanje na član 99, koji nije korišćen za rat u Ukrajini ili građanski rat u Siriji, još jedan je primer Guteresovog pristrasnog i jednostranog stava”, napisao je Koen na mreži „Iks”.

Izraelski ratni avioni u međuvremenu nastavljaju bombardovanje pojasa Gaze, čak i onih delova na jugu te enklave, gdje je palestinskim civilima ranije poručila da se evakuišu, javlja AP.

Izraelske odbrambene snage tvrde da Hamas eksploatiše humanitarnu zonu uspostavljenu u oblasti El Mavasi na jugu Gaze za terorističke aktivnosti tako što ispaljuje rakete na Izrael, prenosi „Tajms ov Izrael”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније