Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.Л.Б. [ RTS/Agencije ]

09. 12. 2023. 18:23 >> 18:26

NEMA PREKIDA VATRE

Jemenski Huti: Ako Gaza ne dobije ljekove udarićemo na sve brodove u Crvenom moru

Sukob Izraela i Hamasa traje 64 dana. Sjedinjene Američke Države uložile su u Savjetu bezbjednosti UN-a veto na predlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio SAD zbog odluke da stave veto, opisujući je kao "nemoralnu i nehumanu", dok izraelski zvaničnici zahvaljuju predsjedniku Džozefu Bajdenu.

NAJVAŽNIJE VIJESTI

Prijetnje jemenskih Huta

Jemenski Huti izjavili su da ako Gaza ne dobije hranu i ljekove gađaće sve brodove u Crvenom moru. 

Vojni portparol jemenskih Huta Jahja Sarea, upozorio je sve brodske kompanije da ne sarađuju s Izraelom, da ne bi bile meta napada u Crvenom moru.

IDF: Hamas nastavio da ispaljuje rakete iz humanitarne zone

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da je Hamas nastavio da ispaljuje rakete iz humanitarne zone uspostavljene na jugu Gaze.

Izraelska vojska navodi da su juče "teroristi Hamasa" ispalili brojne rakete na Izrael iz humanitarne zone.

Optužuje Hamas da eksploatiše humanitarnu zonu za terorističke aktivnosti.


Abas: SAD saučesnik u izraelskim ratnim zločinima

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas kaže da je veto Sjedinjenih Američkih Država na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva humanitarni prekid vatre u Gazi, Amerikance učinio saučesnicima u "ratnim zločinima protiv Palestinaca".

"Predsjednik Abas je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrijednosti i smatra SAD odgovornim za krvoproliće palestinske djece, žena i staraca u Pojasu Gaze", navedeno je u saopštenju Abasove kancelarije.

Abas je potez SAD pripisao američkoj "sramnoj politici koja podržava okupaciju i brutalnu agresiju Izraela".

"Ta politika SAD ih čini saučesnicima u zločinima genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina koje su izraelske okupacione snage počinile nad Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i Jerusalimu", rekao je Abas.

Upozorio je da je takva politika postala opasna za svijet, predstavljajući prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti.

Abas je naglasio da će Palestina zauzeti čvrst stav u odgovoru na razvoj događaja.

Putin i Sisi razgovarali o situaciju u Gazi

Egipatski i ruski predsjednici Abdel Fatah al-Sisi i Vladimir Putin u telefonskom razgovoru su razmotrili situaciju u Pojasu Gaze i pitanje isporuke humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Tokom razgovora su dogovorili nastavak napora za postizanje prekida vatre u sukobu Izraela i Hamasa, saopštio je portparol egipatskog predsjednika Ahmed Fahmi.

"Razgovor je bio fokusiran na situaciju u regionu, posebno u Pojasu Gaze, u okolnostima napete političke i humanitarne situacije", saopštio je Fahmi preko Fejsbuka, prenosi Tas.

Iran upozorava na mogućnost "eksplozije situacije" na Bliskom istoku 

Iran je danas upozorio na "mogućnost" da situacija "nekontrolisano eksplodira" na Bliskom istoku ako Sjedinjene Američke Države (SAD) nastave da podržavaju Izrael u ratu protiv Hamasa u Gazi.

Nastavljene borbe u Pojasu Gaze

Pripadnici izraelskih snaga i operativci Hamasa nastavili su noćas borbe na sjeveru Pojasa Gaze, uporedo sa vazdušnim napadima, javio je Tajms ov Izrael. Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da su pripadnici pješadije naišli na ćeliju Hamasa u jednoj školi u gradu Gazi.

Vojnici su ubili naoružane ljude, a u učionicama su pronašli oružje i vojnu opremu. Pripadnici oklopnih jedinica pronašli su i uništili ulaz u tunel koji je dio "široke mreže" tunela.

U Bejt Hanunu, IDF navodi da su izraelski vojnici bili pod vatrom Hamasovih operativaca koji su pucali iz džamije i škole pod upravom UN.

Izraelski ambasador pri UN-u zahvalio je Bajdenu na vetu u Savjetu bezbjednosti

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu na tome što su SAD u Savjetu bezbjednosti uložile veto na rezoluciju u kojoj je tražen prekid vatre u Pojasu Gaze.

Erdan je na društvenoj mreži Iks istakao da je Bajden "čvrsto stao" na stranu Izraela.

Ambasador Izraela je kritikovao Ujedinjene nacije, ocenjujući da je, kako je naveo, "nevjerovatno" da su UN zauzete debatom o rezoluciji koja će, prema njegovim riječima, "omogućiti teroristima Hamasa da ostanu na vlasti u Gazi".

"Prekid vatre će biti moguć samo nakon povratka svih talaca i uništenja Hamasa", naglasio je Erdan.

Hamas osudio američki veto u Savjetu bezbednosti: Nemoralan i nehuman stav

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

"Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda", rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk.

Za nacrt je glasalo 13 zemalja, SAD su stavile veto, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Kao jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti sa pravom veta, SAD su se više puta odupirale pozivima na prekid vatre, naglašavajući pravo Izraela da se brani poslije napada Hamasa 7.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније