Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б.

06. 12. 2023. 08:30 >> 08:30

U JAPANU

Zelenski učestvuje danas na video konferenciji vođa G7

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi danas popodne da se obrati na početku video konferencije vođa G7, objavio je porptarol japanske vlade Hirokazu Macuno.

Zelenski je juče neočekivano otkazao video obraćanje američkom Kongresu gdje se vode napeti pregovori oko nove američke pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Današnjom video konferencijom predsjedavaće Fumio Kišida, premijer Japana koji je ovogodišnji predsjedavajući G7, grupe najbogatijih liberalnih ekonomija.

Zelenski će se obratiti na početku sastanka koji bi trebalo da počne u 15.30 po srednjeevropskom vremenu.

Na video sastanku vođe G7 treba da razgovaraju o važnim temama za međunarodnu zajednicu kao što je situacija u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i o vještačkoj inteligenciji, rekao je portparol japanske vlade.

Oni će razgovarati i o podršci zemljama u razvoju.

Demokrate i republikanci su se raspravljali juče na sastaknu američkog Kongresa posvećenog Ukrajini, a u središtu rasprave je bio novi paket pomoći za Kijev.

SAD su najvažniji snabdjevač vojne pomoći Kijevu, dali su desetine millijardi dolara od početka ruske invazije zemlje u februaru 2022. Ali obećanje predsjednika Džoa Bajdena da će nastaviti tu podršku je pod ozbiljnom prijetnjom zbog velikih podjela u Kongresu SAD na tu temu.

Rusko ukrajinski sukob se pretvorio u rat iscrpljivanja. Kijev nije uspio znatno da probije čvrste ruske odbrambene linije na jugu i istoku zemlje posljednjih mjeseci.

I početkom novembra ministri spoljnih poslova G7 okupljeni u Tokiju dali su uvjeravanja da podrška njihovih država Ukrajini nikad neće oslabiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније