Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

К.Р. [ Tanjug ]

03. 12. 2023. 22:40 >> 22:39

MANILA

Filipinski zvaničnici: Strani teroristi stoje iza eksplozije za vrijeme mise

Filipinski predsjednik Ferdinand Markos mlađi osudio je jutrošnji smrtonosni bombaški napad za vrijeme mise i za njega okrivio „strane teroriste“, dok su policija i vojska pojačale stanje pripravnosti na jugu zemlje i u okolini glavnog grada Manile, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

„Najoštrije osuđujem besmislene i najgnusnija djela koja su počinili strani teroristi“, rekao je Markos u saopštenju, posle eksplozije bombe tokom jutarnje katoličke mise u univerzitetskoj sali u filipinskom gradu Maraviju, u kome su najmanje četiri osobe izgubilo život, i najmanje 50 ranjeno.

Lider Filipina naglasio je da će ekstremiste koji vrše nasilje protiv nevinih uvijek smatrati neprijateljima filipinskog društva.

„Operacije sa ciljem da se izvršioci terorističkih aktivnosti privedu pravdi nastaviće se nesmanjenim intenzitetom“, rekao je  ministar odbrane Gilberto Teodoro na konferenciji za novinare, navodeći da ima „snažnih indicija“ da je u napadu učestvovao strani element.

Na licu mjesta pronađeni su djelovi minobacača kalibra 16 milimetra, saopštio je visoki policijski zvaničnik Emanuel Peralta.

„Moguće je da ono što se jutros desilo predstavlja osvetnički napad“, rekao je načelnik filipinskih oružanih snaga Romeo Bravner.

Eksplozija u Maraviju, glavnom gradu provincije Lanao del Sur, uslijedio je poslije niza vojnih operacija protiv lokalnih grupa proislamske provincija u južnom dijelu Filipina, uključujući i jednu u toj oblasti, tokom koje je ubijen vođa grupe Davlah Islamia-Maute.

Državni univerzitet Mindanao je „duboko tužan i užasnut aktom nasilja koji se dogodio tokom vjerskog okupljanje“, objavila je škola na Fejsbuku, dodajući da najoštrije osuđuju ovaj besmislen i užasan čin.

Nastava na Univerzitetu biće obustavljena do daljnjeg. Policijske snage u Mindanau i glavnom gradu Filipina stavljeni su u stanje visoke pripravnosti i policijski kontrolni punktovi pooštreni „kako bi spriječili moguće naknadne incidente“, saopštio je policijski zvaničnik Peralta, dok je obalska straža naredila pojačanu inspekciju brodova prije napuštanja luka.

Vojni zvaničnici su pregledali teretanu u državnom Mindanao Univerzitetu, a na slikama koje su vlasti filipinske oblasti Lanao del Sur podelille na Fejsbuku, vide se razbacane bijele plastične stolice.

Snimci koje je DZBB radio na platformi Iks podijelio prikazuju spasioce kako nose povrijeđene osobe na plastičnim stolicama iz teretane.

Grupe povezane sa Islamskom državom zauzele su filipinski južni grad, Maravi, u maju 2017. godine, sa ciljem da u jugoistočne Azije to postane gubernija terorističke Islamske države.

Tokom petomjesečnih borbi islamista i filipinskih snaga ubijeno je više od 1.000, uključujući civile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније