Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Agencije, RTS, Aldžazira ]

02. 12. 2023. 16:41 >> 20:06

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izrael povukao svoj pregovarački tim iz Katara, nastavljeni žestoki sukobi

Nastavljene su opercije izrelske vojske u Gazi, nakon sedmodnevnog prekida vatre. Palestinski zvaničnici tvrde da je od prekida primirja ubijeno gotovo 200 Palestinaca u izraelskim napadima na Gazu, dok je Hamas saopštio da je ubijeno 240 ljudi. Hamas uzvratio raketnim udarima na jug Izraela. Amerika nastavlja pregovore sa Izraelom, Katarom i Egiptom o novoj humanitarnoj pauzi.

  • Izrael tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja.
  • U izraelskim udarima poslije humanitarne pauze na sjever i jug pojasa Gaze poginulo je gotovo 200 ljudi, a 589 je ranjeno.
  • IDF navodi da su identifikovana tijela šestoro talaca.
  • I američki državni sekretar optužuje Hamas za prekid primirja.
  • Ujedinjene nacije pozivaju na trajni prekid vatre, opisujući situaciju u Gazi kao katastrofalnu.
  • Novinar agencije Anadolija ubijen u izraelskom napadu, čime je bilans poginulih medijskih radika od početka sukoba u Gazi porastao na 72.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

Nastavljeni žestoki sukobi, prelaz Rafa zatvoren

Izrael je povukao svoj pregovarački tim iz Katara, došlo je do nove razmjene vatre Hezbolaha i Izraela.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je skoro 200 Palestinaca ubijeno od prekida privremenog primirja između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Izraelska vojska je ranije optužila Hamas da je prekršio uslove privremenog primirja i ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji, neposredno pred isticanje primirja juče u šest sati ujutru po lokalnom vremenu, nakon čega su izraelski avioni izveli niz napada na Pojas Gaze.

IDF navodi da su identifikovana tijela šestoro talaca.

I američki državni sekretar optužuje Hamas za prekid primirja. S druge strane, Bijela kuća je saopštila da SAD nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi.

Prelaz Rafa je zatvoren i humanitarna pomoć ne stiže u Gazu.

Izrael: Pregovori u Kataru o produženju primirja dospjeli u ćorsokak

Šef izraelske obavještajne službe Mosad David Barnea naredio je pregovaračkom timu Izraela da se vrati u Tel Aviv jer su pregovori u Kataru o produženju primirja sa Hamasom "dospjeli u ćorsokak", saopštila je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Teroristička grupa Hamas nije ispunila svoje obaveze prema sporazumu koji je uključivao oslobađanje svih žena i djece koji su bili na listi koja je dostavljena Hamasu", navedeno je u saopštenju.

Barnea je zahvalio šefu CIA, egipatskom ministru obavještajnih službi i premijeru Katara na njihovom partnerstvu i posredničkim naporima koji su doveli do oslobađanja 84 državljanina Izraela iz Pojasa Gaze, pored 24 strana državljanina.

Sedmodnevno primirje u Pojasu Gaze prekinuto je u petak.

Nova razmjena vatre Hezbolaha i Izraela

Izraelska vojska i pripadnici libanske grupe Hezbolah ponovo su razmijenili vatru, poslije dva dana od prekida primirja između Izraela i Hamasa.

Hezbolah je saopštio da je borac te grupe ubijen, ali nije precizirao kada, dok je libanska državna novinska agencija javila da su tri osobe stradale u petak u izraelskom granatiranja na jugu Libana.

Hezbolah je, takođe, naveo da je ispalio rakete na izraelske položaje.

Sa druge strane, iizraelska vojska je saopštila da je izvela granatiranje u blizini grada Nakura kao upozorenje nakon što je, navela je, uočila "neobične aktivnosti" na tom području.

Portparol privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) naveo je da je u izraelskog granatiranju pogođena blizina sjedišta te misije u blizini primorskog grada Nakura.

Erdogan: Propuštena šansa za mir u Gazi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je šansa za mir u Gazi posle humanitarne pauze za sada izgubljena zbog postupaka Izraela.

Obraćajući se novinarima na povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Erdogan je rekao da ne gubi nadu da će biti postignut trajni mir u Gazi.

Hamas saopštio da je 240 ljudi ubijeno nakon završetka primirja

U Pojasu Gaze je, nakon završetka pauze u borbama, ubijeno 240 ljudi, saopštile su vlasti Hamasa.

U saopštenju te organizacije navodi se da je još 650 osoba povrijeđeno u "stotinama vazdušnih napada i artiljerijskom i mornaričkom bombardovanju širom Gaze", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlasti Hamasa navele su da su izraelske snage "posebno ciljale Kan Junis, gdje su desetine kuća uništene zajedno sa njihovim stanarima".

Samospaljivanje u znak protesta ispred izraelskog konzulata u Atlanti

Jedna osoba se teško povrijedila juče kada je pokušala da se spali ispred izraelskog konzulata u Atlanti, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a na mjestu incidenta je pronađena palestinska zastava, rekle su lokalne vlasti.

"Kako izgleda, radi se o ektsremnom činu političkog protesta", rekao je Darin Širbaum iz policije Atlante na konferenciji za novinare, dodajući da je palestinska zastava nađena na mjestu incidenta.

On je rekao da je sredinom dana jedan policajac primijetio kako neka osoba pokušava da se zapali ispred zgrade. Policajac je zadobio opekotine u pokušaju da spriječi taj čin.

Te dvije osobe sa opekotinama prebačene su u bolnicu, a osoba koja je pokušala da se spali je u kritičnom stanju, rekao je šef vatrogasaca Atlante Roderik Smit.

Ministarstvo u Gazi: Gotovo 200 Palestinaca ubijeno od prekida primirja

Nakon jednonedjeljnog primirja, Izrael je u subotu izveo smrtonosna bombardovanja Pojasa Gaze, prenosi  britanski Gardijan.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo da je skoro 200 Palestinaca ubijeno od prekida privremenog primirja između Izraela i palestinske grupe, prenosi agencija Frans pres.

"Gađamo vojne ciljeve Hamasa širom Pojasa Gaze", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Džonatan Konrikus.

Kako su neprijateljstva nastavljena, Hamasovo naoružano krilo je dobilo „naređenje da nastavi borbu“ i da „odbrani pojas Gaze“, prema izvoru bliskom grupi.

Sirene za vazdušnu opasnost u pograničnim kibucima

Poslije zatišja od nekih osam sati, u pograničnim zajednicama Holit i Sufa na jugu Izraela oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, prenosi Tajms of Izrael.

Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima ili šteti.

Žestoke borbe na jugu Gaze

Izraelska vojska je tokom noći izvela opsežne operacije protiv Hamasa i drugih naoružanih grupa u Gazi, a teške borbe vode se u južnom dijelu palestinske enklave, javljaju mediji na hebrejskom.

Kopnene borbe vode se u oblasti Kan Junis gdje se, prema obavještajnim podacima, nalaze članovi iz vrha Hamasa, javlja Kanal 12.

Vojni radio izvještava da izraelske snage takođe djeluju u gradu Gaza i Beit Lahiji, na sjeveru Gaze.

Izraelski noćni napad na Damask

Izraelski vazdušni napadi pogodili su tokom noći nekoliko tačaka na periferiji Damaska, javili su sirijski državni mediji, prenosi Tajms of Izrael.

Kako navodi državna novinska agencija SANA, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, udari su došli iz pravca Golanske visoravni, a sirijska protivvazdušna odbrana oborila je većinu projektila.

Načinjena je materijalna šteta.

Podsjećanje:

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u napadu pogođena oblast južnog Damaska, predgrađe Sajida Zejnab, gde, kako navode, “postoje vojne snage koje rade sa libanskim Hezbolahom“, militantnom grupom koju podržava Iran.

Izraelska vojska gađala je oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze. Na meti su bile i lokacije u Kan Junisu i Rafi, na jugu te palestinske enklave.

Izrael tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja.

U izraelskim udarima poslije humanitarne pauze na sjever i jug pojasa Gaze poginulo je 178 ljudi, a 589 je ranjeno. Mnogi su ostali pod ruševinama, a bolnice su pred kolapsom.

IDF navodi da su identifikovana tijela šestoro talaca.

I američki državni sekretar optužuje Hamas za prekid primirja. S druge strane, Bijela kuća je saopštila da SAD nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi.

Ujedinjene nacije pozivaju na trajni prekid vatre, opisujući situaciju u Gazi kao katastrofalnu. Prelaz Rafa je zatvoren i humanitarna pomoć ne može u Gazu. Traže od svih da udvostruče napore kako bi se osigurao prekid sukoba na humanitarnoj osnovi.

Novinar agencije Anadolija ubijen u izraelskom napadu, čime je bilans poginulih medijskih radika od početka sukoba u Gazi porastao na 72.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније