Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije ]

01. 12. 2023. 23:27 >> 23:28
13

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Vazdušni napad u Gazi, ubijen snimatelj agencije Anadolija

Izraelska vojska saopštila je da nastavlja borbu protiv Hamasa u Pojasu Gaze i optužila Hamas da je prvi prekinuo primirje. Hamas je juče oslobodio desetoro talaca, dok su izraelske vlasti iz zatvora pustile 30 Palestinaca. Bijela kuća je saopštila da SAD sa Egiptom i Katarom rade na tome da dođe do produžavanja "humanitarne pauze".

  • Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od početka sukoba Izraela i Hamasa, poginulo je najmanje 57 novinara i drugih medijskih radnika.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE:  


Mensur Abas poziva na demilitarizaciju

Predsjednik palestinske stranke Ujedinjena arapska lista, Mansur Abas, pozvao je naoružane palestinske grupe da se demilitarizuju i sarađuju sa palestinskim vlastima "kako bi se uspostavila država Palestina nenasilnim sredstvima".

''Da bismo krenuli naprijed, palestinske militantne grupe moraju da bace oružje. Oni moraju da rade ruku pod ruku sa palestinskim vlastima kako bi realizovali nacionalni pokret koji će težiti stvaranju države Palestine u mirnom rješenju uz državu Izrael'', rekao je Abas. 

Stradaju medijski radnici

U izraelskom vazdušnom napadu u Gazi ubijen je snimatelj turske novinske agencije Anadolija Muntasir es-Savaf, javlja ta agencija. 

Katarska Al Džazira navodi da zasad nema komentara izraelske vojske.

Iz medijske kancelarije vlasti u Gazi saopšteno je da je broj medijskih radnika ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra 72.

Kada je riječ o Komitetu za zaštitu novinara, iz te organizacije su saopštili da je potvrđeno da je ubijeno 57 novinara i medijskih radnika.

 Ministarstvo zdravlja Gaze: Broj poginulih od isteka primirja premašio 100

U izraelskim napadima na Gazu do sada je ubijeno oko 109 Palestinaca otkako je u jutros u ranim satima isteklo jednonedeljno primirje i rat je nastavljen, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

OCHA: Prelaz Rafa zatvoren, humanitarna pomoć ne može da uđe u Gazu

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) Jens Lerke izjavio je da je prelaz Rafa na granici između Egipta i Pojasa Gaze trenutno zatvoren, što znači da humanitarna pomoć ne može da uđe u tu palestinsku enklavu.

"Usljed nastavka rata strahujemo da je nastavak isporuke humanitarne pomoći sada doveden u pitanje. Kontrolni punkt Rafa je trenutno zatvoren. Potreban nam je nastavak humanitarne pauze, a na povratak u rat", rekao je Lerke na konferenciji za medije.

On je naveo da je tokom humanitarne pauze prebačeno hiljade tona hrane, đebadi, dušeka, flaširane vode, ljekova i gorica.

Dodao je da je skoro 90 odsto te pomoći obezbijedilo Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca, u koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama

Izrael: Hamas drži još 137 talaca

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi, rekao je novinarima da Hamas drži još 137 talaca nakon što se 110 vratilo kući.

"Među onima koji su i dalje u zatočeništvu je 115 muškaraca, 20 žena i dvoje djece", rekao je Levi.

Deset talaca ima 75 i više godina, kaže on. Većina, odnosno 126, su Izraelci, a 11 su strani državljani, uključujući osam sa Tajlanda.

Levi među taoce navodi najmlađeg taoca, 10-mesečnog Kfira Bibasa, njegovog četvorogodišnjeg brata Arijela i njihovu majku Širi.

Vojska je saopštila da istražuje tvrdnju Hamasa da su dječaci i njihova majka ubijeni.

Levi kaže da se sedam osoba i dalje vodi kao nestalo u prvom napadu.

Portparol prelaza Rafa: Nijedan kamion sa pomoći nije ušao u Gazu posle isteka primirja

Nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije prešao danas u Pojas Gaze nakon što je sedmodnevno primirje između Izraela i Hamasa isteklo i nakon što je izraelska vojska obnovila borbena dejstva.

Portparol graničnog prelaza Rafa rekao je da je ulazak kamiona koji prevoze preko potrebnu pomoć, gorivo i gas za kuvanje iz Egipta u Pojas Gaze zaustavljen zbog nastavka izraelskog bombardovanja.

Količina pomoći koja je isporučena preko prelaza Rafa povećana je tokom jednonedeljnog primirja, iako su zvaničnici pomoći rekli da je i dalje daleko manja nego što je bilo potrebno.

Rafa je bila jedina ulazna tačka za humanitarnu pomoć namijenjenu Gazi.

Ograničene isporuke počele su 21. oktobra, dvije nedelje nakon početka rata.

Hamas: Izrael je odbio sve predloge posrednika

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je za Al Džaziru da je Izrael potkopavao sve napore da se produži primirje.

"Svaki dan u proteklih sedam dana privremenog prekida vatre, Izrael je djelovao na način da potkopa cijeli proces. Sinoć smo razgovarali o produženju privremenog prekida vatre, bili smo vrlo jasni oko nekih opcija koje su predložili posrednici, prihvatili smo tri predloga, ali Izraelci su sve odbili", rekao je Hamdan.

Palestinski radio: Najmanje 54 Palestinca ubijena u jutrošnjim napadima na Gazu

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja. Većina ubijenih su žene i djeca, prenio je Rojters.

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Ljekari i svjedoci rekli su da je bombardovanje bilo najintenzivnije u Kan Junisu i Rafi u južnom pojasu Gaze, oblastima gdje se stotine hiljada stanovnika Gaze kriju od borbi dalje na sjeveru. Pogođene su i kuće u centralnim i sjevernim oblastima.

Guteres: Duboko žalim zbog nastavka vojnih operacija u Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naveo je da žali što su se vojne operacije nastavile u Pojasu Gaze, nakon prekida sedmodnevnog primirja između Izraela i Hamasa.

"Duboko žalim, jer su vojne operacije ponovo počele. I dalje se nadam da će biti moguće obnoviti pauzu koja je bila uspostavljena", naveo je Guteres na društvenoj mreži Iks (Tviter).

On je dodao da povratak neprijateljstava pokazuje "koliko je važno imati humanitarno primirje".

Izraelska vojska prethodno je danas saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6 sati po lokalnom vremenu zbog čega privremeno primirje nije produženo.

Kremlj izrazio žaljenje zbog nastavka neprijateljstava između Hamasa i izraela

Kremlj je danas izrazio žaljenje zbog nastavka neprijateljstava između palestinske islamističke grupe Hamas i Izraela, uz ocjenu da je primirje moglo da potraje do oslobađanja svih talaca iz Gaze.

"Naravno da bismo više voljeli da smo dobili vijest da je produžena humanitarna pauza", rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da bi to bila dobra odluka s obzirom na to da proces oslobađanja talaca nije završen.

Izraelska pogranična područja na meti raketa iz Pojasa Gaze

Raketa lansirana iz Pojasa Gaze u posljednjih sat vremena pričinila je materijalnu štetu u kibucu Mefalsim, saopštile su lokalne vlasti. U napadu niko nije povrijeđen.

Izraelske pogranične zajednice prema Gazi uglavnom su evakuisane zbog rata sa Hamasom. Sirene su se oglasile i u kibucu Netiv HaAsari i seoskom naselju Jad Mordehaiju.

Nekoliko projektila presrela je Gvozdena kupola.

Izraelska vojska prethodno je danas saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6 sati po lokalnom vremenu zbog čega privremeno primirje nije produženo.

Unicef: Mora se sprovesti trajni prekid vatre

Unicef je apelovao na uspostavljanje trajnog prekida vatre u Gazi, napominjući da izostanak djelovanja je kao "odobrenje za ubijanje djece", nakon što je isteklo jednonedjeljno primirje između Izraela i Hamasa.

"Trajni prekid vatre mora biti sproveden", rekao je novinarima Džejms Elder, portparol Unicefa putem video veze iz Gaze.

"Izostanak djelovanja je u svojoj srži odobravanje ubijanja djece", istakao je on.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

IDF tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6.00 sati po lokalnom vremenu zbog čega privremeno primirje nije produženo.

Katar: Nastavljaju se pregovori o obnavljanju primirja

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da su još u toku pregovori sa Izraelom i Hamasom o obnovi primirja nakon što je sedmodnevni prekid vatre istekao jutros.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da izraelsko bombardovanje Gaze, koje je obnovljeno jutros, zakomplikovalo posredničke napore i da pogoršava humanitarnu katastrofu.

Ministarstvo je osudilo izraelsko gađanje civila, kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda i, kako se navodi, "pokušaje prisilnog raseljavanja građana opkoljenog Pojasa Gaze".

U objavi na platformi Iks navodi se da država Katar izražava duboko žaljenje zbog nastavka izraelske agresije na Pojas Gaze nakon završetka sedmodnevnog privremenog primirja, preneo je Gardijan.

"Država Katar je posvećena, zajedno sa partnerima koji posreduju, da nastavi sa naporima koji bi doveli do pauze u ratu, i neće oklevati da učini sve što je potrebno da se mir postigne", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da se hitno angažuje da se zaustavi nasilje u Gazi.

Katar je uspješno posredovao u sporazumu između Izraela i Hamasa prije nedjelju dana da primirje stupi na snagu, nakon čega su oslobođeni taoci koje je držala ta militantna grupa i palestinski zatvorenici.

Hamas je saopštio jutros da je Izrael odbio ponudu da se oslobodi još talaca i da se isporuče tijela članova izraelske porodice navodno ubijene u vazdušnim napadima na Pojas Gaze.

Više od 20 ubijenih u izraelskom bombardovanju Gaze nakon isteka primirja

Prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze, najmanje 21 osoba je ubijena otkako je izraelska vojska nastavila s napadima:

Dvije osobe poginule su u Beit Lahiji, na sjeveru Pojasa Gaze
Sedam osoba je poginulo u Al-Maghaziju, u centralnom dijelu Pojasa Gaze
Jedna osoba je poginula u gradu Khan Younis, južni Pojas Gaze
Dvije osobe poginule su u gradu Hamad, južno od Khan Younisa
Devet osoba poginulo je u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze 

Hamas: U Rafi tri osobe ubijene

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da sprovode novi talas vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, a prema podacima palestinske strane tri osobe su ubijene u bombardovanju u Rafi.

Kako prenosi Tajms ov Izrael (The Times of Israel), zvaničnici Hamasa su rekli da su izraelski vazdušni napadi pogodili južnu Gazu, uključujući zajednicu Abasan istočno od grada Kan Junisa.

Još jedan udar pogodio je kuću sjeverozapadno od grada Gaze.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopštilo je da su tri osobe poginule u izraelskim vazdušnim napadima u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

Danas je 56. dan rata između Izraela i Hamasa. Borbe su nastavljene poslije sedmodnevnog prekida vatre.

Njujorks tajms: Izrael znao više od godinu da Hamas planira napad

Izraelski zvaničnici su dobili Hamasov plan o napadu bez presedana na Izrael više od godinu dana prije upada od 7. oktobra, ali su smatrali da takav scenario nije realan, piše Njujork tajms na osnovu uvida u tajna dokumenata.

IDF: Avioni izvode talas vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Gazi

 IDF kaže da njeni borbeni avioni izvode talas vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.

U svjetlu nastavka borbi, Komanda unutrašnjeg fronta nalaže da će škole u ​​većem dijelu centralnog i južnog Izraela biti otvorene samo ako učenici mogu na vrijeme da stignu do zaštićenih prostora u slučaju raketnih napada.

Škole na periferiji Gaze ostaju zatvorene.

Eksplozije i pucnjava jutros u sjevernoj Gazi

Nekoliko eksplozija i pucnjava čule su se rano jutros u sjevernoj Gazi, javila je novinska agencija Šehab za koju se smatra da je bliska Hamasu.

Izraelska vojska saopštila je takođe da je presrela raketu lansiranu iz Gaze rano jutros nakon što su se aktivirale sirene za vazdušni napad u izraelskim zajednicama, prenio je Rojters.

Izraelska javna televizija Kan navela je da je to prvi napad na Izrael otkako je počelo primirje sa Hamasom 24. novembra.

PODSJEĆANjE: 

Tokom jučerašnjeg dana, Hamas je oslobodio desetoro talaca, dok su izraelske vlasti iz zatvora pustile 30 Palestinaca.

Izraelska vojska spremna je da nastavi borbe u Pojasu Gaze, ako se sporazum o prekidu vatre sa Hamasom ne produži za još jedan dan, izjavio je portparol Odbrambenih snaga Izraela (IDF) Danijel Hagari.

Iz Bijele kuće je saopšteno da Sjedinjene Države sa Katarom i Egiptom nastavljaju sa naporima za produžavanje humanitarne pauze u ratu Izraela protiv Hamasa, i osuđuju napad u Jerusalimu u kojem je ubijeno četvoro ljudi.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od početka sukoba Izraela i Hamasa, poginulo je najmanje 57 novinara i drugih medijskih radnika.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Španije na razgovor izražavajući nezadovoljstvo zbog izjave španskog premijera Pedra Sančeza da "ozbiljno sumnja" u to da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније