Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

30. 11. 2023. 22:27 >> 22:27

BIVŠI PREDSJEDNIK NA SUDU

Odbijena žalba Trampa, zabranjeni mu komentari na račun sudskog osoblja

Apelacioni sud u Njujorku vratio je na snagu naredbu kojem se Donaldu Trampu zabranjuje da komentariše sudsko osoblje u postupku koji se protiv njega vodi zbog finansijskih malverzacija.

Sudija Artur Engoron, koji je postupajući u ovom postupku, izdao je naredbu 3. oktobra, nakon što je Tramp na društvenim mrežama objavio ponižavajuć komentar na račun jedne sudske službenice.

Tramp, bivši predsjednik SAD koji želi ponovo da bude republikanski kandidat za tu funkciju, žalio se na odluku sudije Engorona, i ona je privremeno bila suspendovana dok Apelacioni sud ne odluči po žalbi.

Ona je danas odbijena, odlukom četvoročlanog vijeća Apelacionog suda, i naredba je poslije 15 dana suspenzije vraćena na snagu.

U spornoj objavi Tramp je iznosio neosnovane tvrdnje u vezi sa ličnim životom sudske službenice, a iznio ih je već drugog dana suđenja, pokrenutog po optužnici njujorške glavne tužiteljke Leticije Džejms.

Prema navodima iz optužnice, Tramp je naduvavao svoj imetak u finansijskim izvještajima kako bi sebi obezbijedio pravo da uzima kredite i da olakšano sklapa poslovne dogovore.

Tramp poriče sve optužbe.

Sudija Engoron je poslije izdavanja naredbe kaznio Trampa novčano, u iznosu od 15.000 dolara, jer je tu naredbu kršio, a proširio je važenje naredbe i na Trampove advokate, pošto su oni dovodili u pitanje istaknutu ulogu sudske službenice Elison Grinfild, koja sjedi odmah do sudije.

Trampovi advokati tužili su Engorona zbog izdavanja naredbe protiv Trampa, nazvavši je uzurpacijom moći, a na osnovu jednog propisa savezne države Njujork koji dozvoljava da se pod određenim uslovima tuže sudije zbog odluka koje donose.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније