Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

25. 11. 2023. 14:44 >> 13:01

PEKING

Američki razarač u kineskim vodama bez odobrenja

Kineska vojska saopštila je da je američki razarač "Hoper" ušao u kineske teritorijalne vode bez odobrenja vlasti u Pekingu.

Kineska vojska rasporedila je pomorske i vazduhoplovne snage da "prate, nadgledaju i opomenu" brod, navodi se na zvaničnom nalogu na mreži Vičet komande južnog okruga Kineske narodnooslobodilačke vojske, a prenosi Rojters.

Kineska vojska ističe da incident "dokazuje da su SAD otvoreni 'kreator bezbjednosnog rizika' u Južnom kineskom moru".

Kina je prije nekoliko dana optužila Filipine da angažuju "strane snage" za patroliranje u Južnom kineskom moru, aludirajući na zajedničke patrole koje od utorka sprovode filipinske i američke snage.

SAD i Kina su ranije ovog mjeseca razgovarale o pomorskim pitanjima, uključujući Južno kinesko more, a američka strana je rekla da je zabrinuta zbog, kako tvrdi, tamošnjih "opasnih i nezakonitih" kineskih akcija, saopštio je Stejt department.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније