Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

22. 11. 2023. 13:41 >> 13:51

NOVI EKONOMSKI PAKET

Česi će plaćati veće poreze na ljekove i alkohol

Češki predsjednik Petr Pavel je danas potpisom odobrio ekonomski paket Vlade Češke kojim se uvode budžetski rezovi i povećavaju porezi da bi se rastući budžetski deficit držao pod kontrolom.

Pavelov potpis bio je posljednji korak prije nego što je predlog češke vlade, koji je prethodno odobrio parlament, pretvoren u zakon, prenosi AP.

Česi će ubuduće plaćati veće poreze na ljekove i alkoholna pića, a češke kompanije veće korporativne poreze.

Premijer Petr Fiala je ranije rekao da su mjere štednje neophodne pošto javni dug raste "prijetećim" tempom, dok predsjednik Pavel smatra da je sadašnja situacija neodrživa.

Vlada Češke očekuje da ovim mjerama smanji budžetski deficit za 97 milijardi čeških kruna (3,94 milijarde eura) sljedeće godine, a u 2025. godini za 150 milijardi kruna (6,15 milijardi eura).

Prema tim proračunima, budžetski deficit od 3,5 odsto BDP, koji se očekuje ove godine, traba da padne na 1,8 odsto BDP i na 1,2 odsto BDP u 2025. godini.

Porez na dobit korporacija će porasti za dva procentna poena, na 21 odsto, a biće povećan i porez na imovinu za fizička lica, kao i porez na alkohol, duvan i klađenje.

Kako prenosi portal Seznam, češki sindikati su nezadovoljni usvojenim mjerama i za ponedjeljak 27. novembra najavljuju obustavu rada na sat vremena u stotinama kompanija, među kojima je i proizvođač automobila Škoda.

Štrajku će se pridružiti i zaposleni u školstvu, zdravstu ili saobraćaju, a neki sindikati najavljuju da će u ponedjeljak štrajkovati milion ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније