Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Beta ]

12. 11. 2023. 13:33 >> 15:56

U 86. GODINI

Umro bivši češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg

Bivši češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg umro je u 86. godini, objavila je njegova partija TOP 09 na svojoj internet stranici.

Saradnik bivšeg češkog predjsednika Vaclava Havela, aristokrata i poliglota, pušač lule i ljubitel viskija takođe je bio predsjednički kandidat na prvim direktnim predsjedničkim izborima u Češkoj 2013, i izgubio je u drugom krugu od Miloša Zemana.

Češko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se "sa dubokom tugom i poštovanjem" sjećaju Karela Švarcenberga.

"Kao ministar spoljnih poslova u dva mandata i šef kabineta Vaclava Havela on je oblikovao našu spoljnu politiku i uvek dokazivao svojim djelima da je istinski demokrata", navelo je ministarstvo.

Bio je poslanik dok se nije povukao 2021.

Švarcenberg je rođen u Pragu 10. decembra 1937, u plemićkoj porodici. Njegova porodica je pobjegla iz zemlje kada su komunisti preuzeli vlast 1948, što je obilježilo i početak ere progona plemstva.

Poslije studije prava i šumarstva na austrijskim i nemačkim univerzitetima, koje, kako je rekao, nikad nije završio, preuzeo je vođstvo porodičnih imanja, šuma i palate Švarcenberg sa hotelom u Beču.

Švarcenberg koji i dalje bio u izgnanstvu 1984. postao je predsjednik Međunarodnog Helsinškog komiteta za ljudska prava. Vratio se u Čehoslovačku poslije pada komunizma u mirnoj Plišanoj revoluciji 1989. godine.

Prve korake u politici napravio je kao šef kabineta kada je predsjednik bio Vaclav Havel, izabran za predsjednika Čehoslovačke 1989, i za predsjednika Češke 1993.
Švarcenberg koji je imao češko i švajcarsko državljansto postao je senator 2004. godine, zatim ministar spoljnih poslova, što je bio tokom dva mandata u desničarskim vladama od 2007-2013.

Suosnivač je konzervativne partije TOP 09 2009. godine i postao je poslanik 2013. godine.

"Da nisam bio glup uživao bih u lepoj penziji, išao u šumu da lovim jelene, putovao po svijetu, uživao u dobrom vinu. Ali pošto sam glup ušao sam u politiku", rekao je jednom šaleći se Švarcenberg koji je govorio šest jezika.

Švarcenberg ima dva sina i ćerku sa suprugom Terezom koju je oženio 1967, a zatim ponovo 2008. poslije razvoda 1988. godine.

Premijer Petr Fijala rekao je da je Švarcenberg izuzetna ličnost češkog izgnanstva i češke politike posljednjih decenija.

"Poštovao sam ga zbog pomoći koju je pružio češkim disidentima za vrijeme totalitarnog režima i zato što je odlučio da služi našoj zemlji nesebično 1989. godine" rekao je Fijala preko društvene mreže X.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније