Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

01. 09. 2023. 16:25 >> 16:25

OSUĐEN NA OSAM GODINA

Tajlandski kralj smanjio Šinavatri zatvorsku kaznu na godinu

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn smanjio je osmogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Taksinu Šinavatri na godinu dana, piše kraljevski list. Šinavatra, koji se prošle nedjelje vratio na Tajland, "prihvatio je svoj zločin i pokazao kajanje", stoji u saopštenju.

Umjesto osam, godinu dana će biti u zatvoru. Tako je odlučio kralj.

Najpoznatiji tajlandski političar Taksin Šinavatra vratio se kući iz egzila prošle nedjelje nakon 17 godina u inostranstvu jer je bježao od zatvorske kazne.

Doputovao je privatnim avionom, pozdravio pristalice, odao počast kralju pred njegovom fotografijom na aerodromu u Bangkoku. Potom je prebačen u zatvor na odsluženje osmogodišnje kazne zbog zloupotrebe položaja i sukoba interesa iz vremena dok je bio na vlasti. Ubrzo je zatvorsku ćeliju zamijenio bolničkom sobom.

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn smanjio je osmogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Taksinu Šinavatri na godinu dana, piše kraljevski list.

„Taksin je prihvatio svoj zločin i pokazao kajanje“, navodi se u dokumentu kraljevskog lista i dodaje da je bivši premijer bolestan.

Nešto prije njegovog povratka na Tajland, Sreta Tavisin iz stranke Peu Tai koju je osnovao Šinavatra, izabran je za premijera na parlamentarnim izborima.

Taksin, bivši telekomunikacioni tajkun, i dalje ima uticaj u tajlandskoj politici. Stranke koje su mu lojalne pobjeđivale su na svim izborima u posljednje dvije decenije.

Nedavni događaji podstakli su spekulacije da je Taksin postigao dogovor sa svojim ogorčenim rivalima u konzervativnom establišmentu i rojalističkoj vojsci, koji su zbacili njegovu stranku u državnim udarima 2006. i 2014. godine, optužujući u to vrijeme njega i njegovu stranku za korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji.

Taksin je negirao te navode i odbacio dogovor sa generalima.

Prve noći u zatvoru, Taksin je prebačen u policijsku bolnicu zbog bolova u grudima i visokog krvnog pritiska.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније