Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Portal RTCG ]

25. 08. 2023. 07:13 >> 10:16
2

ISTRAGA O PADU AVIONA

Posljednji let Jevgenija Prigožina

Jevgenij Prigožin, poznat kao šef grupe Vagner, izgubio je život samo dva mjeseca nakon njegove pobune protiv ruskih vlasti. Vijest o njegovoj pogibiji glavna je tema svjetskih medija. I dok pojedini Vagnerovci najavljuju osvetu, iz Kremlja poručuju da informacije o umiješanosti ruskog lidera Vladimira Putina, fingira direktno Zapad.

Dio repa aviona Embrajer u kojem se nalazi Prigožin pronađen je juče 3,5 kilometra od mjesta aviokatastrofe.

 

Fragment aviona ležao je na polju, nedaleko od sela Kuženjkino. Još jedan dio aviona otkriven je dva kilometra od mjesta nesreće.

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da je avionska nesreća u kojoj je, kako se vjeruje, nastradao šef ruske plaćeničke grupe "Vagner” Jevgenij Prigožin lekcija svima koji još vjeruju u mogućnost pregovaračkog procesa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Demonstrativna likvidacija Prigožina još jednom pokazuje koliko zaista vrijede Minski sporazumi, ruske „bezbjednosne garancije“ i Lukašenkovo posredovanje“, napisao je Podoljak na platformi X (Tviter).

On smatra da je ova situacija dobra lekcija za sve "golubove mira“ koji i dalje vjeruju u mogućnost pregovaračkog procesa sa Putinom pod uslovom "prekida vatre i snabdijevanja oružjem“.

"Po mom mišljenju, ovo je odlična vakcina protiv gluposti zasnovana na KGB obrascima", dodao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je u toku istraga avionske nesreće, istakavši da se treba voditi činjenicama, a ne onim što pišu zapadni mediji.

Pobuna je okončana istog dana, a snage su zaustavljene na 200 kilometara od Moskve.

Tada je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao između Kremlja i pobunjenika, što je rezultiralo davanjem azila šefu Vagnera.

Prigožin je boravio u Bjelorusiji, a poslednjih dana je bilo spekulacija da se on nalazi u Africi. 

Od keteringa do Sankt Peterburga

Prigožin je rođen Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, u Sovjetskom Savezu 1961. godine.

Dio svog ranog života proveo je u zatvoru nakon što je osuđen za pljačku i prevaru. Pošto je pušten iz zatvora 1990. godine, nakon devet godina, Prigožin je počeo da prodaje hot-dogove na pijacama svog rodnog grada.

Prigožin se tada prvi put proslavio kao vlasnik ketering kompanija i restorana, ali i kao snabdjevač hranom i pićem zvaničnih događaja u Kremlju.

Jedna od njegovih najslavnijih fotografija je ona na kojoj služi hranu ruskom predsjedniku. Naknadno je dobio nadimak "Putinov kuvar".

I Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin su iz Sankt Peterburga, drugog najvećeg grada u zemlji i znaju se odavno, možda još od devedesetih.

Putin je tih godina radio u kabinetu gradonačelnika Sankt Peterburga i svraćao je u Prigožinov restoran, koji je bio popularan među lokalnim zvaničnicima.

Šta je Prigožin radio u Africi i zašto je tražio nove regrute?

Prigožinov posao sa keteringom je cvjetao, proširivši se na državne tendere za snabdijevanje hranom škola, vrtića i, na kraju, vojske - ugovore vrijedne više od tri milijarde dolara.

Nakon toga, Prigožin je dovođen u vezu sa grupom Vagner. Ipak, godinama je uporno negirao veze sa ovom paravojnom grupacijom Vagner, do te mjere da je čak tužio one koji su tvrdili da je on osnovao.

Vagner se prvi put pojavio u istočnoj Ukrajini 2014. godine, gdje je pomogao proruskim separatistima da uspostave kontrolu nad ukrajinskom teritorijom i osnuju dvije otcjepljene republike u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Poslije 2014. godine, Vagner je učestvovao u nekoliko ratova širom svijeta, najistaknutije operacije su bile u Siriji i brojnim afričkim zemljama.

Izvještavano je u medijima da ova grupa učestvuje u vojnim akcijama u zamjenu za pristup prirodnim bogatstvima. Na primjer, u Siriji je grupa navodno čuvala naftna polja pod kontrolom sirijske vlade i za to dobijala procenat od njenih prihoda.

U Libiji Vagner se borio da podrži generala Haftara, koji je pokušao da sruši vladu podržanu od Ujedinjenih nacija, a plaćenici su finansirani prihodima od naftne industrije u zemlji.

U Centralnofričkoj Republici, plaćenička grupa je stala na stranu aktuelne vlade a protiv lokalnih pobunjenika.

U septembru 2022. godine, šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, Prigožin je najednom priznao da je osnovao Vagner jer se pokazalo da je to jedna od efikasnijih ruskih jedinica u ratu.

"Svojeručno sam čisto staro oružje, svojeručno sam birao pancire i pronašao specijaliste koji su mogli da mi pomognu sa ovim. Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa patriota, koja je kasnije dobila ime bataljon Vagner", govorio je tada Prigožin. 

Krajnje odan Putinu, ipak je postao kasnije jedan od najistaknutijih glasova koji su izrazili nezadovoljstvo komandom ruske vojske u Ukrajini.

Formalno gledano, Prigožin nije imao nikakvu ulogu u zvaničnom ruskom establišmentu. Ipak, razmjere njegovog uticaja bile su očigledne.

Vojni stručnjaci kažu za BBC da je sofisticiranost oružja koje Vagnerovi borci koriste u Libiji iznad onoga što je dostupno na tržištu.

Takvo oružje je moglo da se nabavi samo preko vladinih veza na najvišem nivou.

Podsjetimo, Putin je juče izrazio saučešće porodicama poginulih u avionskoj nesreći. Za Prigožina je kazao da je bio čovjek složene sudbine, ali talentovan.

"Prigožina sam poznavao veoma dugo, od početka devedesetih. To je bio čovjek složene sudbine, pravio je ozbiljne greške u životu. Postizao je neophodne rezultate i za sebe, a i kada sam to tražio od njega zarad opšteg dobra kao što je to bio slučaj posljednjih mjeseci. Bio je talentovan čovjek, talentovan biznismen. Radio je ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu, posebno u Africi i svuda je postizao rezultate“, zaključio je Putin.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније